A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az első Kárpát-medencei Magyar Egyházzenei Fórum
MÁÉRT - 2022. április 11., hétfő 14:38

A Kárpát-medencében példátlan magyar egyházzenei eseménysorozat egészíti ki a Kolozsvári Magyar Napok idei programkavalkádját – közölte ma a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája.
A Kincses Kolozsvár Egyesület és a budapesti Auris Művészi Ügynökség hagyományteremtő szándékkal szervezi meg 2022. augusztus 13?17. között az első Kárpát-medencei Magyar Egyházzenei Fórumot. Az ötnapos rendezvénysorozat a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként valósul meg, tíz kolozsvári templomban. Célja a rendszerváltást követő magyar egyházi zeneszerzők alkotásainak népszerűsítése a széles nagyközönség számára.
Az április 10-i sajtótájékoztató házigazdája, Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke Kovács István unitárius püspök nevében is köszöntötte a megjelenteket. Meggyőződése szerint üzenetértékkel bír, hogy az egyházzenei fórum a magyar történelmi egyházak védnökségét élvezheti, és egyben az egyházi zene iránt érdeklődő Kárpát-medencei közönség egészének szól.
A két éve szerveződő rendezvénysorozat eredetileg a karácsonyi vagy a húsvéti ünnepkörnek lett volna a része, ám a világjárvány következtében – kényszerűségből, de jelentőségéhez méltó módon – a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényévé vált.
A Magyar Egyházzenei Fórum művészeti vezetője, Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karmester felhívta a figyelmet arra, hogy korunk átalakuló viszonyai közt sokan csak a templomban találkozhatnak magasabb művészi fokú zenével, templomaink felelőssége tehát igen nagy. Az egyházi zene művelőinek szembe kell szállniuk az általánosan tapasztalható értékválsággal, és a műfaj hagyományaihoz méltó zenei élet megteremtésén kell munkálkodniuk.
A rendszerváltozást követően azonban a magyar zeneszerzők – talán Európa-szerte is egyedülálló – magas színvonalú repertoárral jelentkeztek. Ám ezek a műalkotások igen nehezen érik el célközönségüket, a papságot és a vallásos közösségeket. „Teremteni kell tehát egy fórumot, ahol az egyházi zenének elkötelezett művészek bemutathatják ezeket az alkotásokat, ahol létrejöhet a találkozás szerzők, előadók, karnagyok, papság és gyülekezet között. Ez lehetne akár az »igazság órája«, alkalom a művek értékeinek felismerésére” – mondta. Álláspontja szerint büszkék lehetünk a magyar zeneszerzők teljesítményére.
Potyó István karnagy, a Szent Cecília Kórus művészeti vezetője a nemrég felújított főtéri Szent Mihály-templomban tartott nagy sikerű koncertet idézte fel, és az egyházzenei fórum kolozsvári helyszíneit, illetve tervezett koncepcióját ismertette. Az érdeklődő közönség a végleges eseményekről májusban tájékozódhat a Kincses Kolozsvár Egyesület honlapján és Facebook-oldalán.
A virágvasárnapi koncert előtt Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője a hiánypótló esemény jelentőségét emelte ki, mondván, hogy egy olyan korszakot hoz közelebb hozzánk, mely enélkül ismeretlen maradna a nagyközönség számára. „Feltárul egy kincsesfiók a kincses városban” ? fogalmazott.
A Magyar Egyházzenei Fórum a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásának köszönhetően jöhet létre.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA