A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
1.209 gázinfrastruktúra-beruházási kérést iktattak az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumnál
MÁÉRT - 2022. április 27., szerda 21:19

A fejlesztési minisztérium által finanszírozott Anghel Saligny közművesítési program pályázási határideje tegnap járt le, a gázinfrastruktúra-beruházásokat illetően határidőre 1.209 finanszírozási kérést iktattak az önkormányzatok – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.
A szaktárcavezető elmondta: az önkormányzatok összesen 57,7 milliárd lej értékben nyújtottak be pályázatokat, a legtöbb kérés olyan gázhálózat létrehozására vonatkozik, ahol eddig ehhez a közszolgáltatáshoz nem volt biztosítva a lakók hozzáférése. 917 új gázhálózat kiépítésére kapott finanszírozási kérést a fejlesztési minisztérium, további 291 hálózat kibővítésére is pályáztak az önkormányzatok, illetve egy létező hálózat korszerűsítésére is – mutatott rá Cseke Attila. 
„Az Anghel Saligny program költségkerete 65,5 milliárd lej, ebből 7,5 milliárd lejt különített el a fejlesztési minisztérium gázhálózati beruházásokra. Az önkormányzatok 57,7 milliárd lejre iktattak kérést, ez is az RMDSZ által kezdeményezett közművesítési program szükségességét bizonyítja. Romániában a települések több mint kétharmadában nincs biztosítva a hozzáférés ehhez az alapvető közszolgáltatáshoz. Mi arra vállalkoztunk, hogy jelentős lépéseket teszünk a lemaradás orvoslására, ezek a beruházások ezt a célt szolgálják” – nyilatkozta a fejlesztési miniszter.
A szaktárcavezető emlékeztetett: a fejlesztési minisztérium további 105 olyan gázhálózati beruházást is finanszíroz, amelyre az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumánál pályáztak az önkormányzatok, jól kidolgozott, minden szükséges jóváhagyást tartalmazó iratcsomót állítottak össze, azonban a finanszírozási keret szűkösségé miatt nem indulhatott el az építkezés. Ezeket a beruházásokat a fejlesztési minisztérium átveszi, pénzt biztosít hozzá, így megépülhetnek a gázhálózatok például Kézdivásárhelyen, Kalotaszentkirályon, Élesden, Haraklányon, Gyergyóújfaluban vagy Szatmárhegyen– zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA