A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: 5 Hargita megyei településen mehetnek két évvel korábban nyugdíjba
MÁÉRT - 2022. április 27., szerda 21:19

„Az RMDSZ munkájának eredményeként öt Hargita megyei településsel sikerült kibővíteni a bányatevékenység miatt szennyezett települések listáját. Ennek értelmében a Balánbányán, Gyergyóhollón, Orotván, Csíkszentdomokoson és Gyergyótölgyesen élők két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba akkor, ha legalább harminc éven át valamelyik érintett településen, vagy annak 8 kilométeres körzetében éltek” – tájékoztatott Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a törvénytervezetet.
A szakpolitikus rámutatott, hogy a törvénymódosítás által előrehozott nyugdíjazásban részesülhetnek az érintettek anélkül, hogy a nyugdíjpénztár szankciót számolna fel a nyugdíj összegének kiszámolásakor, majd hozzátette: „a ma megszavazott törvénykezdeményezés értelmében férfiaknál 63 évre, nők esetében pedig 61 évre csökken a standard nyugdíjkorhatár abban az esetben, ha a kedvezményezett az említett öt Hargita megyei település valamelyikén, vagy annak 8 kilométeres körzetében élt az elmúlt 30 évben.”
Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselő a törvénymódosítás szükségességéről tájékoztatott: „Balánbánya Románia egyik legnagyobb rézbányászati központja volt 2006-ig, a Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött a ritkafémek feltárását szolgáló bánya, Gyergyótölgyes és a Neamţ megyei Gerinces település között uránbánya működött, Gyergyóhollón pedig radioaktív hulladék keletkezett az uránkitermelés következtében. Ezáltal a települések kiemelt ökológiai károkat szenvedtek, a nehézfémek pedig maradandó szennyezést okoztak a környező településeken is” – nyilatkozta a képviselő, majd hozzátette: a bányák működése nemcsak a környezetet terhelte, hanem a környező lakosság mindennapjaira is befolyással volt. Jelen törvénymódosítás egy kedvezményt teremt a bányavidékek lakosai számára.
A törvénytervezet az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lesz hatályos.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA