A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Ki énekelheti a székely himnuszt?
MÁÉRT - 2022. május 11., szerda 18:45

Bejárta a médiát a hír, hogy Romániában a többségi szélsőnacionalisták magyarellenes megnyilvánulásokra ragadtaták magukat annak kapcsán, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. Sőt, az eset némi koalíciós vitát is kiváltott a kormányzó trojka (PNL–PSD– RMDSZ) berkeiben.
Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége közleményben reagált, amelynek címe: Sorin Grindeanu jobban tenné, ha lemondana miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és azzal foglalkozna, ami egyébként a dolga lenne. Alább olvasható:

Már-már menetrendszerűen érkezett az újabb romániai magyarellenes uszítás, ráadásul ismét egy olyan pillanatban, amikor a közösségünk és a szimbólumaink elleni uszítás újra a csődös kormányzás elfedésének olcsó eszköze lett.
Mint ismeretes, Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes, közlekedésügyi miniszter a napokban minősíthetetlen hangnemben kelt ki a székely himnuszt éneklő jégkorongozók ellen. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének tagjaiként tiltakozásunkat fejezzük ki a közösségünk elleni uszítás miatt, valamint felszólítjuk a gyűlölködő miniszterelnök-helyettest, hogy mondjon le tisztségéről, és energiáit – közlekedésügyi miniszterként – a tárcájához tartozó számos probléma, hiányosság és kudarc orvoslására fordítsa!
Emlékeztetünk: Sorin Grindeanu ahelyett, hogy a romániai autópályaépítés sorozatos kudarcaival foglalkozna, megoldást és választ keresve arra, hogy országa – a sztrádaépítések vonatkozásában (is) – miért Európa szégyenpadján foglal helyet, jobbnak látta a magyarok ellen felkorbácsolni az indulatokat. Jól ismert a módszer: időről-időre megpróbálnak éket verni magyarok és románok közé, hogy így tereljék el a közvélemény figyelmét a szomorú tényekről, melyek rámutatnak arra, hogy Románia gazdasága romokban hever, az üzemanyagárak az egekbe szöktek, a rezsiproblémák kérdését mind a mai napig nem sikerült megnyugtató módon rendezni, a „hamarosan elkészülő” észak-erdélyi autópályának pedig már csak az említése is a vicc kategóriájába tartozik.
Szégyenletes, elfogadhatatlan és felháborító, hogy az Európai Unió tagjaként Románia még mindig az az ország, ahol a miniszterelnök-helyettes magából kikelve uszíthat a székely himnuszt éneklők ellen, ugyanakkor mélyen és sokatmondóan hallgathat akkor, amikor sorozatosan magyarellenes rigmusokat skandálnak egyéb sportmérkőzéseken. A bukaresti kettős mérce, valamint a román kormány által állampolitikává emelt durva magyarellenesség iskolapéldája mindez.
Hogy a kialakult helyzetre – ha csak részlegesen is –, de megoldást adjon, Sorin Grindeanunak nem maradt más választása, minthogy lemondjon miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, melyre méltatlanná vált, s az így felszabaduló energiáit az autópálya-építésre, valamint a Romániát érintő megannyi belső és külső válság megoldására fordítsa.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA