A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kisebbségi napot tartottak Vukovár-Szerém megyében is
MÁÉRT - 2022. május 13., péntek 10:48

Vukovár-Szerém megyében minden évben megtartják a megyében élő kisebbségek napját. A rendezvényre a megye minden részéből érkeztek nemzetiségi csoportok, amelyek kultúrájukból és hagyományaikból, gasztronómiájukból adtak ízelítőt. A megye magyarságát az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület képviselte.
 
Vukovár-Szerém megye vezetése nagyra becsüli és folyamatosan támogatja a megye területén működő kisebbségi nemzeti közösségi egyesületeket, amelyeknek a tevékenységét minden évben egy külön rendezvény során is bemutatják. Az eseményt a Vukovár-Szerém megyei kisebbségi önkormányzatok és képviselők koordinációja szervezi, és minden évben más-más kisebbség a házigazdája. Az idei rendezvénynek a Tompojevci járásban található Mikluševci település adott otthont, a házigazda a ruszin kisebbségi szervezet volt, a magyar közösséget pedig az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület képviselte.
Az Ójánkováci Hagyományőrző Egyesületet 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy az anyanyelvet, a magyar kultúrát és néphagyományokat ápolják, illetve hogy a fiatalokat magyar nemzeti öntudatra neveljék. A kisebbségi napi műsorban az egyesület gyermektánccsoportja mutatkozott be, valamint hagyományos magyar süteményekből és ételekből hoztak kóstolót.
Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat és a koordináció elnöke elmondta, nagyon jó az együttműködése a megyében működő magyar egyesületek között, és egyben gratulált az ójánkováci egyesület színvonalas szerepléséhez, amellyel méltóképpen képviselték a magyarságot.
Az eseményen, amely díszüléssel kezdődött, részt vett többek között Franjo Orešković és Srđan Jeremić, mindketten Vukovár-Szerém megye zsupánhelyettesei, valamint Milan Grubač, a Tompojevci járás elöljárója.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA