A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Andócsi János marad az eszéki magyar iskolaközpont igazgatója
MÁÉRT - 2022. május 27., péntek 12:54

Folytathatja intézményvezetői tevékenységét Andócsi János, aki újabb öt évre kapott igazgatói megbízatást a horvátországi magyarok „csúcsintézményében”.
Az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot 1999. szeptember 28-án avatta föl Göncz Árpád, Magyarország akkori köztársasági elnöke és Zlatko Mateša, a Horvát Köztársaság akkori miniszterelnöke. A központ alaptevékenysége a horvátországi magyar gyerekek anyanyelven történő óvodai, általános és középiskolai oktatása-nevelése, de közművelődési, gazdasági, sport- és egyéb tevékenységekkel is foglalkozhat a horvát törvényekkel összhangban. Az intézmény azóta kiegészült a régen várt kollégiummal is.
Az iskolaközpont - fő tevékenysége mellett - számos kulturális, szakmai és művészeti programnak ad otthont, a falai között tanuló diákok pedig különféle szakkörök közül választhatnak. Az intézményről sokat árulkodnak tanulóinak az eredményei is, hiszen jó helyezésekkel szerepelnek az országos versenyeken, illetve mind a hazai, mind a magyarországi egyetemeken is helytállnak.
Az előző négyéves ciklust követően egy-egy évre hosszabbították meg a régi-új igazgató kinevezését, hiszen mivel rendhagyó, komplex intézményről van szó, ami négy intézményt egyesít magába (óvoda, általános és középiskola, valamint kollégium), alapszabály-módosításra volt szükség. Az oktatási minisztérium ezúttal azonban már 5 évre nevezte ki Andócsit az eszéki magyar iskolaközpont élére.
- Úgy gondolom, hogy egy olyan korszak van mögöttünk, amelyre méltán lehetünk büszkék. A diáklétszám is nőtt, de ezen továbbra is dolgozni fogunk. Fontos számunkra a jó kapcsolat a szülőkkel, a vegyesházasságokban élőkkel is ezt szeretnénk elérni, hogy belássák, nem hátrány, hanem előny, ha valaki magyarul tanul, hiszen számos példával rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az intézményünkben végzett diákok könnyebben érvényesülnek, mint a horvát iskolákban tanultak. Munkatársaimmal együtt az a célom, hogy központunk, a többi magyar tanintézménnyel szorosan együttműködve, a horvátországi magyar oktatás zászlóshajója legyen – nyilatkozta lapunknak az újraválasztott igazgató.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA