A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Felvidéki kitüntetettek a Magyar Művészetért díjátadón
Külhoni civil szervezetek - 2022. június 7., kedd 08:34

Budapesten június 3-án átadták a Magyar Művészetért Díjrendszer elismeréseit a Klauzál Gábor Művelődési Központban a 45., jubileumi rendezvényen. A díjazottak között ott volt Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke, Dunajszky Éva újságíró, a nemrég elhunyt Szigeti László politikus, aki posztumusz kapta meg az elismerést, valamint Kevicky Tünde és tanítványai, Farkas Olivér, Kovács Alma Virág és Navrátil Amira is elismerésben részesültek.

A díjrendszert 1988-ban megalapítói kuratórium tagja volt a többi közt Pozsgay Imre, Sinkovits Imre, Czine Mihály, Korniss Péter, Markó Iván, Sára Sándor, Csoóri Sándor, Makovecz Imre, Gubcsi Lajos, Kósa Ferenc, Sütő András, Cserhalmi György, Szokolay Sándor. A díjak tovább éltetéséről és átadásáról Gubcsi Lajos egyetemi docens, író-újságíró gondoskodik. A Magyar Művészetért Díjrendszer elismerései közé tartozik a Zrínyi Ilona-díj, maga a Magyar Művészetért-díj, az Árpád fejedelem-díj, a Színész Díj, illetve az Ex Libris-díj, amelyet most három délvidéki személy is megkapott.
Az Ex Libris Díjat elismerésül ítélik oda történelmünk ápolásáért, jelenünk tiszta magyar kultúrájáért, az új nemzedékek neveléséért, kiemelkedő személyeknek és erős közösségeknek egyaránt. Az Ex Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszer alkotó oszlopa, legátfogóbb díja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA