A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szimpózium drávaszögi és szlavóniai egyesületeink vezetőinek részvételével
MÁÉRT - 2022. június 24., péntek 13:12

A HMDK pélmonostori egyesülete szervezésében drávaszögi és szlavóniai magyar civil szervezetek találkozójára került sor múlt hét szerdán, melynek fő témája a rendezvényszervezés és az önkormányzatokkal való együttműködés volt.
Szervezeteink megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés, az egymás közti koordináció. Ezzel a céllal rendezett immár harmadik éve szimpóziumot a HMDK pélmonostori alapszervezete.
A tájékoztató jellegű ülésre a HMDK drávaszögi és a szlavóniai magyar civil szervezetinek vezetőit várták.
- Számos egyesületünk van, főleg Szlavóniában, melyeknek a vezetői nincsenek benne a HMDK országos szervezetének elnökségében, így ezekhez az egyesületekhez nehezebben jutnak el az információk. Szimpóziumunkkal ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni, a horvátországi magyarságot érintő, elsősorban politikai és gazdasági aktualitásokról a lehető legszélesebb körben szándékozunk beszámolni – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke, az összejövetel házigazdája.
A találkozó kiváló alkalom volt erre, illetve arra, hogy az önkormányzatokkal való együttműködés módozatairól és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is szó essen.
Miután köszöntötte a résztvevőket, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke tartott a témába vágó előadást, valamint a legutóbbi szimpózium óta eltelt időszakról számolt be.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA