A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Színes programsorozattal ünnepelték falujukat a szentlászlóiak
MÁÉRT - 2022. június 30., csütörtök 13:26

Az egész hétvége a falunapok jegyében telt a szlavóniai Szentlászlón. Pénteken halpaprikásfőző-versenyt és magyar zenés estet, szombaton kultúrműsort rendeztek, a vasárnap pedig a sport jegyében telt.
 
Idén tartották sorrendben 17. falunapjukat a szentlászlóiak. A honvédő háborúban Szentlászló tanúsította a legnagyobb ellenállást e vidéken, aminek az lett a következménye, hogy az ún. Jugoszláv Néphadsereg szinte porig rombolta a falut, amely 1998 nyaráig lakatlan maradt. Majd lassan visszatért ide az élet, az újjáépítés mellett beindult a településen működő civil szervezetek tevékenysége is. 2006-ban rendezték az első falunapot, így idén tartották sorrendben a 17.-et. A pénteki, szombati és vasárnapi programok különböztek egymástól, gasztronómiai, hagyományőrző, sport- és szórakoztató tevékenységek is helyet kaptak a rendezvénysorozatban, melyek szervezéséből valamennyi helyi civil egyesület kivette a részét.
 
Halpaprikás és magyar zene
Pénteken a HMDK szentlászlói alapszervezete rendezett halpaprikásfőző-versennyel egybekötött magyar zenés estet a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával.
Kelemen Dezső, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, szép számú közönség kísérte a programot a kultúrotthon udvarában, a reggelig tartó jó hangulatért a nagybodolyai Keresztes József és zenekara felelt.
A halpaprikásfőző-versenyre 15 csapat nevezett be. A zsűri értékelése szerint a Laskói Ifjúsági Egyesület szakácsa főzte a legjobb halat, a dobogó második helyére a várdaróci Molnár Róbert, a harmadikra pedig a szentlászlói M.T. Lim bádogos műhely csapata állhatott.
 
A szombati kultúrműsor aratóünnepség is egyben
A szombati kultúrműsorra a művelődési ház udvarában felállított sátor alatt került sor, melyet a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület szervezett.
- Idén végre ismét a koronajárvány előtti éveket idéző, színvonalas kultúrműsort szervezhettünk falunapunk keretében, aminek nagyon örülünk. Táncosaink ilyenkor mutathatják be munkájuk gyümölcsét, illetve viszonozhatjuk a meghívást más települések egyesületeinek, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a kultúregyesület elnöke.
A nagy múltú szervezetnek jelenleg 56 tagja van, magyar népi tánccsoportja négy korosztály szerint tagozódik. Rendszeresen próbálnak, és számos vendégszereplést vállalnak. Szeptemberben például egy pécsi rendezvényen képviselik majd magyarságunkat, a megyeszékhelyre külhoni magyar tánccsoportokat várnak.
Lapis azt is elmondta, a falunapi kultúrműsor aratóünnepélyük is egyben. A honvédő háború előtti években ugyanis mindig június utolsó szombatján rendezték az aratóünnepséget. Ezt a hagyományt őrzik a falunap keretében tartott kultúrműsorral a szentlászlóiak, akik számára ma is elsősorban a mezőgazdaság, a gabonatermesztés nyújt megélhetési lehetőséget.
Az idei kultúrműsor fellépői voltak a szentlászlói kultúregyesület néptánccsoportjain kívül a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület táncosai, a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes, az Alfalusi Tánccsoport, a Vukovári Magyarok Egyesületének kórusa, valamint a szlovéniai Turnišče település kultúregyesülete, amellyel családi kötődéseknek köszönhetően vették fel a kapcsolatot a szentlászlóiak. Vukovári egyesületünk nemcsak a színpadon, hanem a standja mögött is aktív volt, ahol kézimunkákat árultak és kürtőskalácsot sütöttek.
A rendezvényen részt vett Marijana Junušić, az Ernestinovói járás elöljárója is, aki felszólalásában a szentlászlói magyar egyesületek tevékenységét méltatta.
A szombati műsort a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatta.
 
Vasárnap a kuglisportoknak hódoltak
A vasárnapi sportnapra a futballpályán került sor, az eseményt a szentlászlói honvédők egyesülete szervezte. Rendhagyó módon ezúttal nem a labdarúgásban, hanem egyfajta kuglisportágban mérték össze ügyességüket a résztvevők. A bocsa egy hagyományos rekreációs sportág, az izomkontroll és a pontosság játéka, nagyfokú koncentrációt igényel, gyökerei az ókori időkre nyúlnak vissza. Ebben a játékban összesen tizenegy csapat vett részt Szentlászlóról és környékéről. A sportnap reggeltől késő délutánig eltartott, ezzel zárták az ünnepüket a szentlászlóiak. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA