A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Csárdás és a dályhegyi ifjúsági táncegyüttes is Pomerben tánctáborozott
MÁÉRT - 2022. augusztus 12., péntek 15:13

Egymásnak adják a kilincset népi tánccsoportjaink a HMDK pomeri táborozási központjában, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központban. A múlt héten a csúzai Csárdás tagjai töltöttek itt néhány napot, mialatt két alkalommal színpadra is léptek, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület táncosai pedig ezen a héten gyakorolhattak itt a Szent István-napi műsorra.
 
 
Pomer az Isztriai-félsziget déli részén található, a Pomeri-öböltől északra. Pólától/Pulától mindössze nyolc kilométerre fekszik. A HMDK itt nyitotta meg új táborozási helyszínét, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központot azzal a céllal, hogy az egész éven át szorgalmasan gyakorló néptánccsoportjaink fiataljai számára táborozási lehetőséget biztosítson az Adria partján.
Elsőként a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja, majd az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport próbálhatták ki a teljesen felszerelt, felújított kétszintes épületet, amely összesen 35 fő befogadására alkalmas. 
Őket a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Tánccsoportja követte, melynek tagjai múlt csütörtöktől vasárnapig táboroztak a pomeri központban.
- Tánccsoportjaink hálásak lehetnek a HMDK vezetésének, amiért létrehozták ezt a színvonalas létesítményt. A Csárdás tizenkilenc tagja vett részt a hétvégi táborban. Elégedett vagyok, mivel ismét bővült a létszámunk, új tagjainknak itt volt alkalmuk gyakorolni a tánclépéseket. Ittlétünk alatt két alkalommal színpadon is bemutatkoztunk: Pomerben, majd a közeli Medulinban is felléptünk szabadtéri színpadon. Székelyföldi és felcsíki koreográfiákat mutattunk be, amire sokan voltak kíváncsiak, sok turista telefonjával örökítette meg előadásunkat, s ezek a visszajelzések is erősítenek bennünket munkánkban – nyilatkozta lapunknak Fica János, a Csárdás vezetője.
Kugler Elizabethtől, a Csárdás oszlopos tagjától megtudtuk, a két fellépésre természetesen a HMDK pomeri táborozási központjában készültek fel.
- A központ egy többcsillagos szállodának is megfelelne. A Csárdással számos alkalommal voltam korábban is a tengerparton tánctáborokban, de állítom, hogy ilyen csodálatos helyszínen még nem voltunk – nyilatkozta lapunknak Elizabeth, hozzátéve, a társaság is remek volt, az egyetlen problémát talán az jelentette, hogy gyorsan elmúlt a négy nap.
A Csárdás tánccsoport tagjai a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület népi táncosainak adták át a helyet, akik hétfőtől péntekig táboroztak Pomerben.
- A pomeri központ már akkor is lenyűgözött bennünket, amikor még csak képeken láttuk, de élőben sokkal-sokkal szebb. Hatalmas öröm minden táncosunk számára, hogy itt lehetünk. Tánccsoportunk eddig csak fellépni volt a tengerparton, rendszeres vendégszereplői vagyunk a Pulai Magyar Hétnek, ami mindig nagy élmény, de olyan tánctáborban, mint a mostani, még nem volt részünk – nyilatkozta lapunknak Tót Annamária.
Hozzátette, természetesen ők is aktívan töltötték napjaikat, sokat próbáltak, különösen nagy hangsúlyt fektettek legújabb koreográfiájuk gyakorlására, melyet a HMDK Szent István-napi központi rendezvényén mutatnak majd be.  
A tábor a nyár hátralevő részében is nyitva áll majd ifjúsági és gyermektánccsoportjaink előtt. 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA