A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újgrácon találkoztak Közép-Horvátország magyarjai
MÁÉRT - 2022. augusztus 12., péntek 15:13

A HMDK újgráci egyesülete szervezésében nemrég került sor a közép-horvátországi magyarok találkozójára. A rendezvény célja, hogy az ottani magyar közösség tagjai megismerjék egymást, ápolják a kapcsolatokat, bemutassák hagyományőrző tevékenységüket.
 
Újgráci egyesületünk már harmadik alkalommal rendezte meg a közép-horvátországi magyarok találkozóját. A rendezvény keretében kerekasztal-beszélgetésre került sor Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, valamint az egyesületek megjelent vezetőinek a részvételével.
Szőlősi István, az újgráci HMDK-egyesület vezetője a tanácskozáson felhívta a figyelmet a meglévő kapcsolatok ápolásának fontosságára, az egymás rendezvényein való részvételre, valamint felvetette, hogy a következő találkozót egy másik településen rendezzék meg. Megosztották egymással problémáikat is a jelenlévő egyesületek képviselői, melyekre közösen keresnek megoldást.
Az ünnepi műsor előtt Szőlősi István köszöntötte a vendégeket, többek között Jankovics Róbertet és Josip Vučemilović-Jurićot, a Gradinai járás elöljáróját. Majd újgráci egyesületünk tamburazenekara és tánccsoportja, a Dežanovaci Magyarok Közösségének énekkara, valamint a Verőce-Dráva menti Magyarok Közösségének kórusa színesítették a találkozót zenés-táncos előadásukkal. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA