A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Idén is Nagyvárad lesz a nemzeti ünnep fő helyszíne Biharban
MÁÉRT - 2022. augusztus 19., péntek 15:13

Nagyváradi sajtótájékoztatón ismertette Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, polgármesteri tanácsadó az augusztus 20-i államalapítás ünnepe és a magyar kulturális napok rendezvényeiről a fő tudnivalókat.
Zatykó leszögezte: minden ellenkező híreszteléssel ellentétben idén is Nagyváradon lesz a virágkocsik érkezésével egybekötött ünneplés fő helyszíne. Mint elmondta, az esemény hosszú évek óta Debrecen és Nagyvárad közös szervezésében zajlik, és ez idén sem lesz másképpen. Azt állítani, hogy nem Nagyvárad lesz az ünnepi rendezvény, köztük az allegorikus virágkocsik felvonulásának központja, a valóságtól való elrugaszkodást jelenti – húzta alá. Azoknak, akik ilyesmit terjesztenek, több szerénységet, és saját érdekérvényesítő képességük újraértékelését javasolta a politikus.
A programok ismertetése során Zatykó bemutatta a két város közösen épített virágkocsiját, kiemelve, hogy természetesen elismeri Nagyvárad előző magyar alpolgármesterének érdemeit abban, hogy a virágkocsik annak idején eljuthattak Nagyváradra. Mint mondta, két pandémiás évben, 2020-ban és 2021-ben nem volt csak közös virágkocsija a két városnak. Idén viszont újból lesz közös kocsi, amely a másik hárommal együtt megtekinthető lesz a Szent László téren. A közös kocsi Debrecenben is látható lesz, egy a nagyváradi Szigligeti Színház által bemutatott rövid kulturális programmal együtt, melyet a Duna Televízió is közvetít majd.
A közös kocsin két allegorikus figura lesz látható: a főnixmadár, mely Debrecen megújulását jelképezi minden vész után, míg Nagyváradot a vár fejedelmi palotájába látható griffek jelenítik majd meg, melyek a fejedelmi erőt, az uralkodói tulajdonságokat tükrözik. A közös kocsi két jelképe a két város évszázados kapcsolatait, szerves egymást kiegészítő életét is hivatottak jelképezni – hangzott el. Jó, ha megismerjük, megmutatjuk egymás jelképeit a két városban, hiszen ezeket aránylag kevesen ismerik – húzta alá Zatykó Gyula.
Egy másik kocsi a már megszokott Szent Koronát ábrázoló virágkompozíciót vonultatja fel.  Egyik legfontosabb ereklyénk, a magyar államiság jelképe, ezért is fontos, hogy a Kárpát-medencében több helyen is meg lehessen tekinteni. Debrecen után Nagyvárad az első helyszín ahol látható, mint minden évben. Egy újabb virágkocsit a Debreceni Szakképzési Centrum állított össze, a zöld energiára, a fenntartható jövőre fektetve a hangsúlyt, éppen ezért hét méhet ábrázol a kompozíció. A negyedik kocsi pedig amit a nagyváradiak is láthatnak majd a „Színház az egész világ” címet viseli, utalva a jövőre Magyarországon megrendezésre kerülő színházi olimpiára.
Ezt követően zárásként kiemelve a szervezők munkáját, Zatykó Gyula részletesen ismertette a szombati és vasárnapi ünnepi programot, mely egyszerre szól az államalapítás és a kenyérszentelés ünnepéről, a virágkocsik felvonulásáról, valamint a Magyar Kultúra Napjai elnevezésű eseményről.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA