A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Labdarúgó-mérkőzések és koszorúzás az elesett várdaróci honvédők tiszteletére
MÁÉRT - 2022. augusztus 22., hétfő 15:33

Várdarócon minden év augusztus 13-án megkoszorúzzák a település központjában a honvédő háborúban elesett helybéliek tiszteletére állított emléktáblát, a Várdaróc FC pedig labdarúgó-mérkőzésekkel tiszteleg az emlékük előtt.
 
Koszorúzás
Litarić Ivica 1993. augusztus 13-án, Fehér József és Gerber Lajos 1995. november 1-jén esett el.
Ivica elestének a napját még az egykori várdaróci Helyi Választmány nyilvánította emléknappá. Őt a 9., Baranja nevet viselő honvédezred tagjaként 29 évvel ezelőtt a Szarvas és Eszék közötti megfigyelőálláson lőtték le a csetnikek másik két katonatársával együtt (az egyik társa a 30 éves kopácsi Bangó József Dodó volt). Ivica volt közöttük a legfiatalabb, 25. születésnapját már nem tudta megünnepelni.
A várdaróci honvédő tiszteletére állított emléktáblánál idén is csendben gyülekeztek a civil szervezetek képviselői, az elesettek családtagjai, hozzátartozói, majd sorra helyeztek el koszorút és gyújtották meg az emlékezés mécseseit.
 
Emlékfocimeccs
Az elesett honvédők a várdaróci futballklub tagjai voltak, így fontosnak tartják, hogy egykori játékosaik emlékét megőrizzék, ezért tiszteletükre minden évben összegyűlnek a focipályán. A játokosok gyertyát gyújtanak egykori klubtársaik tiszteletére és koszorút helyeznek el a klubház falán elhelyezett emléktáblánál.
Kiss Dárió, a Várdaróc FC egyik vezetője elmondta, hogy idén a Gerber-Fehér-Makovec emlékmérkőzésen először a legfiatalabbak futottak ki a pályára, Várdaróc két csapata a bizovaciak két alakulatával mérkőzött meg. Majd az idei szezonban már a megyék közti ligában játszó Várdaróc ellenfele a darázsi Mladost csapata volt.
Ez a meccs is egyfajta felkészülési mérkőzése volt a Várdarócnak, a csapat a 75 éves fennállása legnagyobb eredményét érte el idén, amikor a megyei első osztály bajnoka lett és ezzel magasabb, rangosabb ligába került, ahol igyekeznek majd a megszokott jó formájukat hozni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA