A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Ismét volt szüreti bál a Hegyközben
MÁÉRT - 2022. szeptember 1., csütörtök 12:56

Két évnyi kényszerű kihagyás után ismét szüreti bál volt augusztus 27-én a Bihar megyei Hegyközcsatárhoz tartozó Siterben. Lakatos Éva, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője kezdeményezésére a helyi közösség apraja-nagyja kivette részét az örömteli munkából.
A déli órákban a szüreti mulatságnak a későbbiekben helyszínt biztosító siteri kultúrotthontól elindulva nyolc népviseletbe öltözött fiatal és gyermek táncospár hívogatta a bálba a község lakosait, lovasszekereken bejárva a község falvait, Csatárt, Siter és Tótteleket. Több utcában is megállva adtak ízelítőt az általuk betanult táncokból.
A mindenütt nagy sikert arató táncos hívogatót követően este zsúfolásig megtelt a siteri kultúrotthon épülete. A további program során a kisebbek táncos színdarabot adtak elő, amit az idősebb táncos párok éjféli tánca követett. Az igazi szüreti báli hangulatot a Sláger Boys zenekar és a gazdag büfé biztosította. A mulatság hajnalig tartott.
A szervezésben kifejtett munkáért köszönet illeti a siteri lakosokat, a gyermekeket felkészítő szülőket és pedagógusokat, valamint a megfelelő helyszín biztosításáért Hegyközcsatár önkormányzatát. A szervezők egyúttal mindenkit szeretettel hívnak és várnak a szeptember tizedikén, szombaton a községközpontban, Hegyközcsatárban is megrendezésre kerülő szüreti bálra – közölte Debrenti Katalin kultúrreferens.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA