A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pedagógus-továbbképzés a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban
MÁÉRT - 2022. szeptember 1., csütörtök 12:55

A közelgő tanévkezdés alkalmából a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) egy egynapos továbbképzést szervezett a horvátországi magyar tannyelvű iskolákban tanító pedagógusok részére.
Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője elmondta, hogy a szakmai szervezet a megalakulása óta szervez továbbképzéseket a magyar tannyelven oktató pedagógusok részére. A továbbképzések célja, hogy pedagógusaink munkáját új ötletekkel, tapasztalatokkal, korszerű módszerekkel segítsék.
- Kiemelném Varga Erna tanügyi főtanácsos munkáját, akivel közösen szervezzük a továbbképzéseinket. Az ő ötletei alapján választjuk ki a képzések témáit és az előadókat, illetve a Köznevelési és Oktatási Ügynökség rendszerén keresztül tudnak a tanítók, tanárok jelentkezni a képzésekre, és kapnak igazolást a részvételről – mondta Pálinkás Krisztián irodavezető.
Az elmúlt években ezeket a továbbképzéseket általában valamelyik magyar tannyelvű iskolában tartották, viszont amióta megépült a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ, az összejövetelek nagy részére ott kerül sor, kihasználva annak az adottságait, előadótermét és medencéjét.
- Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít az oktatásban is a digitális technológia. A járvány ideje alatt az oktatás gyakran kizárólag e technológiák alkalmazásával történt. Ezért a legutóbbi továbbképzés címe Irodalom digitális környezetben volt, amely a résztvevőket hasznos információkkal látta el a számítástechnika alkalmazását illetően. Sajnos olyan időket élünk, amikor reális esélye van annak, hogy az oktatás bármelyik pillanatban ismét a virtuális térbe „költözik” – fejtette ki Pákinkás Krisztián,
A továbbképzés a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA