A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A közös érdekek mentén épülnek tovább a székely–katalán kapcsolatok
MÁÉRT - 2022. szeptember 14., szerda 22:32

A Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata Sepsiszentgyörgyön kiadott közleményéből megtudhattuk: a szervezők meghívására az SZNT küldötteként Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 11-én Barcelonában részt vett a katalán nemzeti ünnepen megrendezett nagyszabású demonstráción, melyre a 2017-es függetlenségi népszavazás ötödik évfordulóján került sor.
A felvonuláson mintegy fél millió katalán, illetve törekvéseikben őket támogató külföldi meghívott emelte fel szavát Katalónia békés önrendelkezési törekvései, a független Katalán köztársaság kivívása érdekében.
Az eseményt megelőző napon Dabis Attila a nemzeti régiók védelmében indított polgári kezdeményezésről tárgyalt a demonstrációt szervező Katalán Nemzetgyűlés (Assemblea Nacional Catalana – ANC) vezetőivel, Dolors Feliu elnökkel, valamint Barbara Roviróval, a szervezet nemzetközi bizottságának koordinátorával. A felek alapvető közös érdeknek tekintették, hogy a polgári kezdeményezés nyomán az EU jogszabályt alkosson a nemzeti régiók védelmében. Hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés további sikere érdekében szükséges annak tartalmát az Unió kohéziós politikába illeszteni olyan módon, hogy az Európai Bizottság számára is egyértelművé váljon: a jogalkotás nyomán született szabályozás a gyakorlati problémák megoldása érdekében elengedhetetlen.
Az eseményen a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a katalán függetlenségi törekvések több képviselőjével is találkozott. Erika Casajoana Daunerttel, Katalónia brüsszeli állandó képviseletének helyettes vezetőjével, a Gábor Áron-díj idei kitüntetettjével közösen felkereste Carles Puigdemont i Casamajó legitim katalán elnök, EP-képviselő barcelonai irodáját.
A felvonulást egyik fontos mozzanatában a főszervező ANC elnöke hangos ováció közepette köszöntötte az eseményen részt vevő népek és nemzetek képviselőit, így a magyar nemzetközösség képviseletében a Székely Nemzeti Tanácsot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA