A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Fókuszban a környezetvédelem
MÁÉRT - 2022. szeptember 23., péntek 15:36

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) idén is megszervezte az úgynevezett zöld napot a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban. A horvátországi magyar 3. és 4. osztályosoknak szóló tematikus nappal a szervezők a természetvédelemre kívánták felhívni a figyelmet.
 
A HMPF-nek szívügye a horvátországi magyar oktatás, éppen ezért rendszeresen szervez különböző programokat a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt. A programok nemcsak az anyanyelvi nevelés és oktatás kérdései köré szerveződnek, hanem olyan aktuális témákkal is foglalkoznak, mint a természetvédelem és a környezettudatos életmód. Utóbbinak szenteltek a múlt héten egy napot Kopácson a szervezet által működtetett tangazdaságban és ifjúsági központban. Az összes magyar tannyelvű iskola képviseltette magát, összesen 54 diák vett részt a programon.
Először a gyerekek egy hajókirándulás keretében ismerkedhettek meg a vidék legnagyobb természetvédelmi területével, a Kopácsi-réttel, ahol tanulhattak a környezet megóvásának a fontosságáról. Ezt követően a gyerekeket interaktív játékok során „döbbentették rá” bolygónk védelmének a fontosságára, a játékok a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és természetesen a személyes felelősségvállalás témakörében zajlottak trénerek vezetésével.
– Napjainkban rendkívüli fontossággal bír, hogy hangsúlyt helyezzünk a környezetvédelemre, és fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket értékelni és óvni a természetet, hiszen a jövőjük függ tőle. A gyerekek nagyon élvezték a programot, így bízunk benne, hogy hagyományt teremthetünk a zöld nappal – mondta Pálinkás Krisztián irodavezető, aki hozzátette, úgy gondolják, hogy az anyanyelvük ápolása mellett a gyerekekbe minél korábban szükséges a környezetvédelmi reflexeket is belenevelni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA