A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kopácsi Halásznapok
MÁÉRT - 2022. szeptember 23., péntek 15:36

A hétvégén zajlott le a 24. Kopácsi Halásznapok, Horvát-Baranya egyik legnagyobb szabású gasztrokulturális rendezvénye. A háromnaposra duzzadt rendezvény látogatottságára ugyan kihatott az esős időjárás, a jó hangulatnak azonban még ez sem szabott gátat.
 
Aki a hétvégén egy jót akart enni, azt még a hűvös idő és a zuhogó eső sem tudta eltántorítani attól, hogy ellátogasson Kopácsra. Az egykori halászfalu lakosai 1998-ban döntöttek úgy, hogy bemutatják ország-világnak, milyen volt egykor az élet „a víz melletti faluban”, milyen ételeket fogyasztottak és milyen hagyományokat ápoltak. Jakab Sándor, a HMDK tiszteletbeli elnöke, Kopács szülötte a rendezvény ünnepélyes megnyitóján kihangsúlyozta, hogy „(…) nincs már halászat, de a néhai halászok feladatul hagyták ránk, hogy teremtsük meg újra, a mai viszonyok és lehetőségek mellett azt a harmóniát, amelyben ők éltek egymás javára a természettel”.
A régi mesterséget ma már nem űzik, a halételek viszont nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a fesztivál a helyi gasztronómia köré épült. Az ételkínálatról évek óta a helyi Szarvas Vadásztársaság gondoskodik, tagjai jóvoltából igazi látványkonyhát csodálhatott meg a látogató, az egymás után sorakozó csíptetős pontyok szinte fotósarokként szolgáltak. A kínálatban a kopácsi halpaprikáson és csíptetős pontyon kívül vadételek is szerepeltek, így senki sem maradhatott éhesen.
 
Pénteki közös vacsora a magyar házban
A Kopácsi Halásznapok egyik társszervezője a HMDK kopácsi egyesülete, amelynek tagjai a pénteki napon egy közös, élőzenés halvacsorára invitálták az országos elnökség tagjait, valamint azokat a helybéli aktivistákat, akiknek köszönhető, hogy a falu neve a rendezvény révén messze földre eljutott. A vacsorán részt vett többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Császár Zoltán, az eszéki magyar konzul is. A vacsoravendégeket egy kis meglepetés is várta, hiszen a szolnoki Magyar Halkolbász Lovagrend tagjainak jóvoltából különleges haltatárt és halkolbászt lehetett kóstolni. A kopácsi egyesület szervezte a vasárnapi halfőzőversenyt is, ahol összesen 40 bográcsban rotyogott a mennyei eledel. Az első díjat a zsűri a Niš-Osijek elnevezésű csapat szakácsának ítélte oda.
 
Bőséges kínálat mind a standokon, mind a színpadon
A halásznapok egyik jellegzetessége a kirakodóvásár, amelyre szívesen jelentkeznek az őstermelők. Házi készítésű finomságokból, borokból, sajtokból, paprikából nem volt hiány, de egyedi kézműves termékek széles skáláját is felvonultatták.
A szombati kultúrműsor elengedhetetlen része a Kopácsi Halásznapoknak, amelyről a kezdetektől fogva a helyi Arany János Kultúregyesület gondoskodik. A háromórás programban 3 ország 12 tánccsoportja lépett fel, bemutatva szűkebb és tágabb régiónk népi tánchagyományait. A nemzetközi folklórszemlét már hagyományosan egy közös csárdással zárták a táncosok a kupuszinai fúvósók kíséretével, ahova bárki, akinek kedve volt, csatlakozhatott. Jókedvből pedig nem volt hiány, hiszen eső ide vagy oda, a csárdást még a sátoron túl is ropták. Az esti órákban mindhárom nap koncerteket élvezhetett a közönség.
Farahó Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki áldozatos munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez, a Kopácsi Halásznapok ugyanis nem valósulhatna meg a település valamennyi civil szervezetének a csapatmunkája nélkül.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA