A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének rendezvénye
MÁÉRT - 2022. szeptember 28., szerda 21:20

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) a hétvégén konferenciára és a köréje szervezett programokra várja az érdekelteket, érdeklődőket.
A program:
Szeptember 30.: 10 óra – a Székelyföldi Magyar Sajtóház megtekintése. Idegenvezető: Galbács Pál, a SZMÚE tiszteletbeli elnöke;
13 óra – konferencia Kovászna Megye Tanácsának (KMT) üléstermében. A résztvevőket köszönti Tamás Sándor, a KMT elnöke. A konferencián az épülő Székelyföldi Magyar Sajtóház hasznosítására tett javaslatokat beszélik meg. A létesítményt szeretnék a Kárpát-medencei magyar újságírók szellemi otthonává tenni, ehhez várnak ötleteket;
18 óra – könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Bemutatják a SZMÚE frissen megjelent könyvét: Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig, ötletgazda Galbács Pál, szerkesztette Szekeres Attila, Illyefalva, 2022. A bemutatón a kötet több társszerzője is részt vesz, a helybélieken (Csinta Samu, Fekete Réka, Ferencz Csaba, Galbács Pál, Hecser László, Kuti János, László Zsuzsa, Schaffhauser Ildikó, Szekeres Attila, Váry O. Péter) kívül: Balázs János (Oklánd), Csermák Zoltán (Budapest), Gáspár Sándor (Marosvásárhely), Józsa Erika (Sidney), Sarány István (Csíkszereda), Simonffy Katalin (Marosvásárhely). Kapható lesz a SZMÚE két előbbi kötete is: Múltból jövendőt – Történelem hazulról, szerkesztette Szekeres Attila, Sepsiszentgyörgy, 2021, illetve Gúnyhatár – Léphaft karikatúrák körülírva, szerkesztette Ambrus Attila, Illyefalva, 2021.
Október 1.: 10 óra: kirándulás: Szent László nyomában: Szent Lászlót ábrázoló freskókat tartalmazó sepsiszéki műemlék templomok megtekintése: Kilyén, Kökös, Gidófalva. Idegenvezető Jánó Mihály művészettörténész;
17 óra: filmvetítéssel egybekötött díjkiosztó a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. Levetítik a SZMÚE Voltunk, vagyunk, leszünk című, magyarok a román nemzetállamban témájú filmpályázatára beérkezett alkotások közül a díjazottakat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA