A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Történész kapta a Szent István-díjat Esztergomban
MÁÉRT - 2022. október 3., hétfő 10:33

Szakály Sándor történész professzor kapta az idei Szent István-díjat, melyet a hagyományokhoz híven az esztergomi várban adtak át – adta hírül a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a Kemma.hu.
Évek óta országos jelentőségű a Szent István-díj átadása, melyen minden alkalommal a jobboldal prominens politikusai, illetve nemzeti keresztény értelmiségiek, tudósok, intézményvezetők, művészek, sportolók vesznek részt. Az ünnepség a korábbiaknál talán még inkább ünnepélyes volt, hiszen ezúttal adták át huszadik alkalommal a Bihari Antal, a Körzeti Televízió tulajdonos-vezetője által alapított elismerést.
A magyar jobboldali társadalmi elit jellegzetes találkozójának is mondható díjátadóra többek között meghívót kapott Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Harrach Péter volt családügyi miniszter, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Kókai Krisztina és Balla András akadémikusok, Debreceni István rendőrezredes, Farkas Bertalan űrhajós, Tőkés László püspök, valamint a korábbi Szent István-díjasok.
Boross Péter volt miniszterelnök egyebek mellett így méltatta Szakály Sándor történész, professzor munkásságát: „A haza iránti hűségnek és odaadásnak egy jellemző mozdulata volt Szakály Sándor részéről a Veritas Történetkutató Intézet megszervezése és működtetése, mert ez az az intézmény, amelyik egyértelműen sűrítve kifejezi azt, hogy az igazság hirdetése nemzeterősítő erő.”
A 2001-ben létrehozott alapítvány célja az alapítói beköszönés szerint: „a Szent István-díj odaítélése olyan honfitársunknak, aki az összmagyarság érdekében jelentős tevékenységet fejt ki. Az alapítvány segíti továbbá az összmagyarság kulturális életének egyetemes kibontakozását, fontos szerepet vállal kulturális örökségünk védelmében. Az alapítvány központja Esztergom, Magyarország első fővárosa, amely három évszázadon át Európa egyik legjelentősebb városa, kereskedelmi központja volt. Ezer év óta kulturális központ, a katolikus egyház magyarországi központja, az ország prímás-érsekének székhelye. A 2000–2001. évi millenniumi ünnepségek ismét Esztergomra irányították a figyelmet. A szent korona, amely a magyar állam ezeréves létének és nemzetközi elismerésének jelképe, ezer évvel ezelőtt Esztergomban kezdte meg világra szóló tevékenységét, és újra a városba látogatott hazánk legfőbb közjogi méltóságainak kíséretében, 56 év után felépült a Dunán a Mária Valéria híd, a népek testvériségének elősegítésére. A 21. század kezdetére megindult Esztergom ereiben a vérkeringés, s a Szent István-díj alapítvány ezt a lendületes kezdetet szeretné segíteni a díj évenkénti ünnepélyes odaítélésével, melyhez az ön szellemi és anyagi segítségét is várjuk.”
A díjat jelképező Szent István-emlékszobor harminc centiméter magas, bronzból készült és márványtalapzaton áll, Melocco Miklós szobrászművész alkotása. Szent Istvánt ábrázolja, amint két kezével magasba emeli a keresztet nemzete előtt, és hirdeti: „Így minden ország támasza, talpköve / A tiszta erkölcs, melly ha megvész: / Róma ledűl, és rabigába görbed.” (Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz, II.)
Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület akkori püspöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke rögtön Orbán Viktor miniszterelnök, az első díjazott (2001) után kapta meg másodikként 2002-ben a díjat, együtt Duray Miklós felvidéki politikussal.
A helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, a Szent István-díj átadását segítő és az összmagyarságért végzett munkájáért Szent István-emlékérmet kapott a Holop-család. Felmenői képviseletében Holop Melindának Erős Gábor fideszes országgyűlési képviselő és Brandhuber Ádám, a Pilisi Parkerdő Zrt. társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója adta át az elismerést, melyet további díjak átadása is követett a grandiózus ünnepen.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA