A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tisztújító ülésre készül a Székely Nemzeti Tanács
MÁÉRT - 2022. október 12., szerda 12:45

Az önszerveződés a szabad Székelyföld szívverése címmel adott ki ma közlemény a Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen. Az Izsák Balázs elnök által jegyzett kommüniké így szól:
„Összehívom a Székely Nemzeti Tanács ülését Marosvásárhelyre, november 12-ére, 14 órától a Kultúrpalota nagytermébe. Ez a gyűlés a Székely Nemzeti Tanács tisztújító közgyűlése is, amely megerősíti az utolsó ülés után választott Állandó Bizottsági tagokat, és megválasztja a Székely Nemzeti Tanács elnökét.
Az Állandó Bizottság egy határozatot fogadott el a székelyföldi személyi kártyára vonatkozóan 2021. december 3-án, következik, hogy a Székely Nemzeti Tanács megvitassa és határozzon róla.
A Székely Nemzeti Tanács további tevékenysége szükségessé teszi, hogy a romániai parlamentben is legyen felelős megbízottja, de a székely szimbólumokkal kapcsolatos, egyre összetettebb feladatok is megkívánnak hatáskörökkel felruházott, felelős személyt. Az unióval kapcsolatos kérdések is szükségessé teszik egy felelős megbízott kinevezését. A különböző szakterületekért felelős megbízottak a Székely Nemzeti Tanács határozata alapján fogják kifejteni a tevékenységüket, amelyet a november 12-i közgyűlés fog megvitatni a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjára vonatkozó határozathoz hasonlóan.
A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése az utolsó ülés óta a sikeres polgári kezdeményezések közé került, ennek helyzetéről, jövőjéről értékeléseket fogadhat el a Székely Nemzeti Tanács.
Az a meggyőződés vezet, hogy az összehívó közlemény címéül választott mondat – Az önszerveződés a szabad Székelyföld szívverése – nem pusztán a székelyföldi személyi kártyára terjed ki, hanem az egész gyűlésre, és a Székely Nemzeti Tanács jövendő tevékenységére. A gyűlés nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várunk.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA