A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folyamatosak a fejlesztések a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban
MÁÉRT - 2022. október 13., csütörtök 14:17

Három évvel ezelőtt került sor Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) tulajdonában lévő kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ hivatalos átadóünnepségére. A magyar kormány támogatásából épült létesítményt azóta is folyamatosan fejlesztik.
A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program keretében a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma egy tangazdaság és ifjúsági központ létrehozására adott be pályázatot és készített egy többéves tervet.
A munkálatok első fázisában, 2018 elején az 1912-ben épült központi objektumot újították föl. Majd a projekt keretein belül a létesítmény udvarán tíz, egyenként négyfős bungalót építettek, és egy külön kültéri vizesblokkot alakítottak ki. Mindezt, valamint a tangazdaság épületének belső tereit és egy kisbusz megvásárlását is a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült megvalósítani. A felújítás a filagória kialakításával és az udvar rendezésével folytatódott. A Tangazdaság és Ifjúsági Központban a hivatalos átadóünnepséget 2019-ben tartották.
- Az átadást követő évben megépült egy fedett tanmedence, valamint egy fóliasátor és gyümölcsös telepítésére is sor került. Idén pedig újabb fejlesztéseknek örülhetünk, egy kis sportpályát szeretnénk kialakítani, amihez egy füves területet bekerítettünk fém oszlopokkal és műanyag hálóval. A Mesevár elkorhadt lépcsőjét is ki kellett cserélnünk, valamint megtörtént a filagória fa felületeinek karbantartási festése is – mondta el Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, aki hozzátette, a pedagógusfórum a közeljövőben tehetséges gyermekek zenei oktatását is támogatni szeretné, amihez már megvásárolta a szükséges hangszereket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA