A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK vendége volt Nina Obuljen Koržinek miniszter asszony
MÁÉRT - 2022. október 28., péntek 14:00

Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális és médiaügyi miniszter  Sepsére is ellátogatott. A kis drávaszögi falu református templomán négy éve zajlanak a horvát és magyar állami költségvetésből finanszírozott munkálatok, amelyeknek köszönhetően tudott csak megmenekülni az egyházi épület a teljes pusztulástól.
Múlt szombaton a HMDK vendége volt Nina Obuljen Koržinek miniszter asszony, akivel az érdekvédelmi szervezet vezetői bellyei médiaházuk konferenciatermében először az aktualitásokat, valamint a következő időszakra vonatkozó terveket beszélték meg, majd ellátogattak Várdarócra, Sepsére és Nagybodolyára, ahol a templomok magyar és horvát állami költségvetésből újultak és újulnak meg.
A három projekt közül a sepsei templom felújítása tekinthető a legjelentősebbnek, ugyanis a domboldalra épített létesítmény alapjai az évszázadok alatt megsüllyedtek, tornyát az összedőlés fenyegette.
A templom a HMDK közbenjárására olasz szakemberek bevonásával menekült meg 2019 nyarán. A pisai ferde toronynál is dolgozó szakértők megerősítették a torony alapjait, ezt követően elkezdődhetett az épület további felújítása. A tavalyi rekordnagyságú összeg, a 900 ezer kúna után idén is újabb nagy volumenű támogatásról döntött a horvát kulturális minisztérium, e célra most 700 ezer kúnát hagyott jóvá. A templom szakszerű felújítási terve Magyarország kormányának a támogatásával készült el. Az idei projekt keretében felújították a megrepedt boltíveket, bevezették az elektromos áramot, és lefestették a belső falakat. A projekt részét képezi továbbá az új padlózat, az asztalosmunkák, valamint a templom külső részének tatarozása is.
 
Sepse: a helyi református hívek is hálájukat fejezték ki a miniszter asszonynak
Nina Obuljen Koržinek ide is Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke kíséretében érkezett, ahol beszámoló hangzott el a templomfelújítás menetéről. Varga György, a falu lelkipásztora a Bibliából olvasott fel és egy fából készült keresztet ajándékozott a miniszter asszonynak, rajta kívül a helyi vezetők, lakosok, református hívek hálájukat fejezték ki a horvát minisztérium támogatásáért, amelynek köszönhetően utódaik is ide járhatnak majd istentiszteletre.
 
A várdaróci református templomhoz is ellátogattak
A sepsei és nagybodolyai református templomokon kívül a várdaróciak református templomához is ellátogattak, amely a közelmúltban nyerte vissza hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját. Ennek a projektnek a leglátványosabb része az volt, amikor 2018-ban felhelyezték a zágrábi Kulturális Minisztérium támogatásával készült új toronysisakot a templomtoronyra. Ezt követően teljes körű felújításon esett át a várdaróci templom is. A miniszter asszonyt itt is a helyi hívek fogadták.
 
Nina Obuljen Koržinek: „Jó látni, milyen sokat jelentenek ezek a projektek az itt élőknek”
A horvát miniszter asszony lapunknak nyilatkozva elégedettségét fejezte ki a munkálatok menetével kapcsolatban, amelyekről személyesen is meggyőződhetett a három településen.
- Sok a veszélyeztetett műemlék és óriásiak az igények, a lehetőségeink viszont korlátozottak, különösen a zágrábi és Sziszek-Moslavina megyei földrengéseket követően. De igyekszünk egyeztetni országgyűlési képviselőinkkel a prioritások meghatározásában, hogy a legértékesebb műemlékeket megőrizzük, a munkálatok eredményeivel rendkívül elégedett vagyok – mondta a tárcavezető, hozzátéve, jó látni, hogy milyen sokat jelentenek ezek a projektek az itt élőknek.
Kifejtette, a kulturális örökség részét képező épületek a közösségek identitásának alapját jelentik, amelyek helyreállításával nemcsak az emberek itthon maradását, hanem a lakosság növekedését is ösztönzik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA