A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar nyelvtanfolyamok Nagypiszanicán és Daruváron
MÁÉRT - 2022. november 21., hétfő 16:42

Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas vezetésével újra elindultak a nyelvtanfolyamok Nagypiszanicán és Daruváron. Az órákon a nyelvtanulás mellett a magyar kultúráról és történelemről is tanulnak a résztvevők.
 
A Nagypiszanicai Magyarok Közössége, a Daruvári Magyarok Egyesülete és a Petőfi Sándor Program szervezésében ismét lehetőség van magyar nyelvet tanulni. Mindkét egyesület kiemelkedő figyelmet fordít a magyar nyelv őrzésére, a magyar nyelvű oktatás támogatására. Minden évben sok lelkes, a gyökereit ápolni kívánó személy jelentkezik, a gyerekektől a nyugdíjasokig. Az órákon nemcsak a magyar nyelv alapjaival ismerkednek a résztvevők, hanem a magyar kultúráról, történelemről és szokásokról is tanulnak. Az órák kötetlen részeiben a tanulók személyes élményei, családtörténetei, a helyi magyarság emlékei is megelevenednek. A tanfolyamokat Tóth Rebeka Petőfi-ösztöndíjas tartja. Nagypiszanicán 9, Daruváron 10 fővel sikerült csoportot indítani.
- Korábban nyelvi szintek szerint sikerült a csoportokat indítani, de a járvány miatti kényszerszünet azt eredményezte, hogy a korábban A2-es szintet elérő tanulók is inkább kezdő csoportban szerettek volna tanulni. Korlátozott lehetőségeik voltak a gyakorlásra, így a hosszú kihagyás miatt mindenki kezdő, újrakezdő. A magyar gyökerekkel is rendelkező tanulók egészen nagy számban jelentek meg most; a nyugdíjas korosztályra jellemző, hogy gyerekkorukban beszéltek magyarul, most ezt az elvesztett tudást, az örökségük maradványait próbálják feléleszteni. A kultúrához, a nemzeti közösséghez való kötődés olyan motiváció, amely sokat segít a sikeres nyelvtanulásban – tudtuk meg Rebekától.
 
Kiemelt jelentőségű a nyelvtanfolyam ott, ahol erős a nyelvvesztés
A megyei magyar közösségek vezetői, Sabo Snježana, Berkeš Zlata és Fa Josip is rendkívül lelkiismeretesen és elhivatottan próbálják a nyelvtanulás ügyét pártolni. Szorosan együttműködnek a Petőfi-ösztöndíjassal, így aki nem találja meg a helyét az énekkarban vagy a tánccsoportban, annak lehetősége van immár nyelvet tanulnia.
- 2015 óta kihívás a vegyes korosztály, eltérő háttértudás és a magyar nyelvismeret eltérő szintjei. Mivel ezek az órák nem „szimpla” nyelvórák, hanem közösségi tevékenységek, ahol a résztvevőket a közös érdeklődés köti össze, többek között ezért sem szerették volna a csoportbontásokat. A nyelvi szintek szerinti korábbi csoportjaim is az előző évek során összeszokott alakulatok, tagjai együtt haladtak, mellettük indult a kezdő csoport korábban. A nyelvtanulás „munka”, aminek megtérülése például, amikor a honismereti kirándulásokon csillogó szemekkel jönnek jelenteni, hogy ők magyarul kérdeztek-kértek, vagy amikor ünnepek tájékán szólnak, hogy a magyarországi rokonoknak magyarul írtak köszöntéseket – mondta Rebeka.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA