A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A szórvány napja Vukováron
MÁÉRT - 2022. november 25., péntek 14:06

A magyar Országgyűlés 2015-ben november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította. Ezt a napot Vukováron is megünnepelték, ahol Bódi Viktória, a Petőfi-program ösztöndíjasa előadását hallgathatták meg a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai.
 
A szórványban élő magyar kisebbség a többségi nemzethez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, ki van téve az asszimilációnak és az elvándorlásnak. A népességfogyás legnagyobb arányban a szórványban mutatkozik meg, ezért a szórványközösségek számára rendkívül fontos a hagyományápolás, a kultúra átadása és az utánpótlás-nevelés. A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a szórványmagyar közösségek megerősítésére, támogatására. Kifejezetten a szórványközösségek támogatására hozta létre 2015-ben a Petőfi Sándor-programot, amelynek során ösztöndíjasokat küldenek a szórványban működő magyar szervezetekhez.
Több éve tevékenykedik Petőfi-programos a Vukovári Magyarok Egyesületénél is, aki a programjaik megszervezésében is nagy szerepet vállal. A múlt héten a magyar szórvány napja alkalmából is tartottak összejövetelt. Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas tartott előadást a Kárpát-medence szórványközösségeiről, valamint Bethlen Gábor életéről és munkásságáról. Majd elszavalták Kányádi Sándor: Vannak vidékek című versciklusának részletét, melyet a jelenleg tevékenykedő 21 Petőfi-ösztöndíjas közösen dolgozott fel, és egy kisfilm is készül belőle. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA