A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A PKE támogatóinak tanácskozásáról
MÁÉRT - 2023. május 18., csütörtök 20:56

2023. május 15-én Budapesten tartotta rendes évi ülését a Partiumi Egyetem Alapítvány kuratóriuma Kreutzer Dezső elnök vezetésével. Az alapítvány 2022. évi közhasznúsági tevékenységéről Tőkés József titkár tartott beszámolót. Jelen volt Tőkés László kuratóriumi tag, a Pro Universitate Partium Alapítvány (PUPA) elnöke, valamint – meghívottként – Tolnay István alelnök.
Amint az elnevezéséből is kitűnik, a PEA elsődleges feladatának tartja a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem támogatását, általában véve pedig az erdélyi-partiumi oktatás és kultúra pártolását. A PKE különböző programjai és tevékenységi területei a 2022. esztendőben a következők szerint részesültek támogatásban: tehetségkutatás a Művészeti Kreativitási Verseny keretében; összművészeti csereprogram erdélyi–dél-koreai részvétellel; egyetemi szórványprogram és a Fényes Elek-ösztöndíj létrehozása a PUPA közreműködésével; a Fényes Elek Szakkollégium támogatása stb. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a kárpátaljai menekülteket is segítségben részesítették.
Az alapítvány tevékenységéről szóló, valamint a felügyelőbizottsági jelentés elfogadása után a 2023. évi költségvetési előirányzatról szavazott a testület.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA