A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Múzeumok éjszakája Sepsiszentgyörgyön
MÁÉRT - 2024. június 17., hétfő 21:39

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, június 22-én tartják a múzeumok éjszakáját a magyar nyelvterületen, így például Erdély egyes közgyűjteményeiben is. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér és az Erdélyi Művészeti Központ délután 6 órától egészen éjfélig gazdag programkínálattal vár minden érdeklődőt – az egészen kicsiktől a felnőttekig.
Ugyancsak ezen alkalomból a három intézmény Egyéjszakás kaland címmel közös, mindhárom intézménybe való ellátogatást feltételező kvízjátékot is hirdet. A győztes csapat nyereménye egy négyszemélyes vacsora 500 lej értékben a Szentgyörgy Pince Étterem felajánlásával, ajándékcsomag és exkluzív látogatás a Székely Nemzeti Múzeum tornyában. A második és harmadik helyet megszerző csapatok további meglepetés-nyereményben részesülnek.
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérbe, illetve az Erdélyi Művészeti Központba való belépés ingyenes. A Székely Nemzeti Múzeum programjait a hét év felettiek egy jelképes 5 lejes belépő ellenében élvezhetik.

Részletes program:
18–22 óra: Egyéjszakás kaland kvíz-játék mindhárom intézményben (nyereményekkel). A kvíz-játékra 2-4 személyes csapatok jelentkezését várják június 20-ig a regisztrációs felületükön, amely itt érhető el:

Erdélyi Művészeti Központ / EMŰK (Olt u. 2.)

18–19 óra: Benedek Ágnes színművész tárlatvezetése a T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlatban
19– 21:30 óra: Műhelyfoglalkozások: mininyomda (Kusztos Attila), agyagozás (Hosszú Zoltán), gélprint (Föld Szint), interaktív gyerekfoglalkozás (Mátyás Noémi) – Csendéletrendezés és -fotózás (Jakabfi Edit, Gaudi Tünde, Barabás Zsolt)
22–23 óra: Luiza Zan & Jazzpar Trio koncert

MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2.)

18–20:30 óra: Kreatív műhelyfoglalkozás a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című kiállításhoz kapcsolódóan
21 óra: Mădălina Bra?oveanu tárlatvezetése a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című kiállításban

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA