A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A VÁRAD folyóirat legfrissebb számáról
MÁÉRT - 2024. július 10., szerda 10:17

Most került ki a nyomdából az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat ez évi 7. száma, ami száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót. A július havi Váradot Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész legutóbbi munkái illusztrálják, az alkotót Pataky Lehel Zsolt volt nagyváradi újságíró mutatja be.
A Restitutio in integrum rovat ezúttal Csávossy György (1925–2015) két, nyomtatásban eddig meg nem jelent versét hozza előtérbe. Először közöl a Váradban a kiváló vajdasági költő, Tari István, egyszerre öt verset. Füzesi Magda kárpátaljai költő kivételesen egy rövidprózát kínált közlésre. Verset olvashatunk még a kovásznai Czilli Aranka, a budapesti Debreczeny György és az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart jóvoltából.
Novellát Zentai László (Az utolsó lélegeztetőgép) és Lőrincz György (Kuron Anna balladája) közöl a friss lapszámban, további rövidprózákat pedig Juhász Zsuzsanna, Kovács-Széles Andrea, Tóth Ágnes és Wessely Gábor. Különös olvasmány Derzsy-Ben Ond Szúrós tekintet kedvetlen emberektől című írása.
A művelődéstörténész Fülöp László ezúttal egy 17. századi titokzatos közszereplőről ír Váradi Gyulai István és portai követsége címmel. Kégl Ildikó a marosvásárhelyi Szentgyörgyi László legújabb novelláskötetét recenzálja (A Bús Tehén besúgója), Lőrincz József pedig a Mosolyváltás című antológiát, ami kortárs udvarhelyszéki szerzők humoros írásaiból készült.
A júliusi Váradban két „zenés interjú” is olvasható: az egyiket a dzsesszmuzsikus Sárik Péterrel, a másikat a rockzenész Pataki Attilával, az Edda Művek frontemberével készítette Tóth Hajnal. Szintén ő tudósít Lipcsei Márta Improvizáció című legfrissebb verseskönyvének bemutatójáról. Fried Noémi Lujzának a Summatio című fotókiállítás megnyitóján, az idei Szent László Napokon
elhangzott méltatása is olvasható a friss lapszámban, amelyből ezúttal sem hiányzik Barabás Zsuzsa klasszikus keresztrejtvénye; megfejtésének beküldésével előfizetést lehet nyerni.
A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg, előfizetéséről itt lehet érdeklődni: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA