A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Kincses Kolozsvár Egyesület
Az 5. Kolozsvári Magyar Napok bővelkedik premierekben
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2014. augusztus 12., kedd 20:31

Az augusztus 17–24. között esedékes Kolozsvári Magyar Napok kisjubileumi kiadása több újdonsággal szolgál idén – derült ki a kulturális fesztivál megkezdése előtti utolsó sajtótájékoztatón.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elöljáróban elmondta: a rendezvény immár olyan hírnevet vívott ki magának, hogy Erdély szerte sokan időzítik szabadságukat augusztus végére, csak hogy részt vegyenek a programokon. Sikerként könyvelhető el az is, hogy a fesztivál költségvetésének negyedrészét immár romániai közpénzből biztosították, és a kolozsvári vállalkozók minden korábbinál jelentősebb támogatást nyújtottak a szervezéshez. A főszervező úgy vélte, hogy a román kommunikáció megerősítésével a rendezvény még inkább nyitottabbá vált a román közösség felé, ezzel pedig közelebb került azon fontos célkitűzéséhez, hogy a magyar kultúrát hitelesen mutassa be a többségiek számára. A rendezvény szervezésében több mint 80 kolozsvári intézménnyel és civil szervezettel működnek együtt – árulta el Gergely Balázs.

Szabó Lilla programigazgató az újdonságok között a bővebb komolyzenei kínálatot, a sportprogramokat, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévadját, a performanszfesztivált, az Erdélyi Kárpát Egyesület túráit, a lovasnapot, továbbá a társastánc-bemutatót említette. Ami a számokat illeti: összesen 490 program közül válogathatnak az érdeklődők, és a tavalyiak mellett újabb 12 helyszínt vontak be. A programfelelős elmondta: nyomtatott műsorfüzetet a szombati rendezvényeken lehet majd igényelni, ugyanakkor a www.magyarnapok.ro honlapról is letölthető. A főzőversenyre augusztus 19-ig várják a csapattagok jelentkezését.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon a fesztiválutca (Farkas utca) egy nappal hamarabb nyit, mint a tavaly, a történelmi utcává alakuló Fogoly utca bejáratánál pedig augusztus 23-án és 24-én meglepetés várja a látogatókat: egy nyolc méteres masszív építmény eleveníti meg Kolozsvár régi címerét, melyen áthaladva az Emese Park jóvoltából szó szerint Hunyadi Mátyás korában érezhetjük majd magunkat.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokat minden eddiginél több szponzor támogatja, tételesen 101. Sánta Levente fesztiváligazgató elmondta, ez annak köszönhető, hogy az elmúlt években sikeresen teljesített a kulturális rendezvény, az eredmények pedig a támogatóknál is önmagukért beszélnek. A kulturális seregszemle premierjei közé tartozik továbbá, hogy először lép fel Erdélyben a magyarországi ExperiDance Production tánctársulat, mely az Ezeregyév című történelmi táncshow-ja emeli a zárógála színvonalát (vasárnap, augusztus 24-én). Először hallhatjuk Erdélyben élőben a Magyar Rádió Szimfonikusait Péterfy Borival, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával, a Heaven Street Sevennel és az Irie Maffiával együtt játszani (pénteken, augusztus 22-én).

Az Illés zenekar idén ünnepli 50 éves jubileumát, ebből az alkalomból a három Illés-tagon, Szörényi Leventén, Bródy Jánoson és Szörényi Szabolcson kívül a fiatalabb generációk kitűnő énekesei – Feke Pál, Vastag Tamás, Nagy Sándor, Serbán Attila, Gubik Petra és Szabó Ádám – is színpadra lépnek szombaton, augusztus 23-án.
Ami a fesztivál költségvetését illeti, eredménynek számít, hogy a kolozsvári városháza minden eddiginél nagyobb összeggel, összesen 130 ezer lejjel támogatja a rendezvényt – számolt be Horváth Anna alpolgármester. Hozzátette, a Kolozsvári Magyar Napokat a hivatal nem hiába kezeli kiemelt fontosságú rendezvényként, hiszen tudomása szerint ez a rendezvény tudja Erdélyben a legtöbb románt bevonzani egy magyar kulturális eseményre. A magyar napok anyagi támogatásába idén a Kolozs Megyei Tanács és a kulturális minisztérium is beszállt 40, illetve 50 ezer lejjel. A Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap szintén jelentős összeggel járult hozzá az összköltségvetéshez.

Gergely Balázs kiemelte: egy korábban végzett közvélemény-kutatás szerint a kolozsvári magyarok 98 százaléka hallott, 68 százaléka pedig részt is vett a Kolozsvári Magyar Napokon, ugyanakkor a kincses városban élő magyarok többsége hajlandó támogatni is a rendezvényt. Az önerő fontosságát hangsúlyozva indította be a szervezőcsapat azt az SMS-kampányt, amelynek jóvoltából bárki hozzájárulhat a következő kiadás szervezéséhez. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy SMS-t küld a 8842-es telefonszámra, és máris 2 euróval támogatta a rendezvényt. A kampányt augusztus elsején indították be, az SMS-szám szeptember 30-ig él.

A Kolozsvári Magyar Napok már szombaton, augusztus 16-án, az nulladik napon várja az érdeklődőket. 17 órától nyílik meg Kádár Tibor kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, 19 órától pedig bemutatják a Kincses Kolozsvár Kalendáriumát a Bocskai ház Óváry termében. A természetjárók részt vehetnek a Kós Károlyról elnevezett teljesítménytúrán is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA