Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Európa emlékezete - A XX. század történetével foglalkozó intézetek IV. szimpóziuma
Külhoni civil szervezetek - 2015. március 9., hétfő 14:51

Megkezdődött a résztvevők regisztrációja az Európa emlékezete című IV. szimpóziumra, amelyen a XX. század történetével foglalkozó intézetek és szervezetek több száz képviselője gyűlik össze minden évben. Az idén a második világháború emlékezetének szentelt esemény május 11–13. között kerül megrendezésre a Bécsi Diplomáciai Akadémia székházában. A rendezvény az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának kezdeményezéseként valósul meg.

A szimpózium gondolata abból a meggyőződésből született, hogy szükség van az elmúlt száz év történelmének egy olyan közös és többdimenziós átgondolására, amely figyelembe veszi a különböző elbeszéléseket, érzékenységeket, történelmi tapasztalatokat és azok értelmezéseit. Hetven évvel a második világháború befejezése után ismét felmerülnek a kérdések: a jaltai konferencia perspektívájából kiket ismerhetünk el győzteseknek, és kiket veszteseknek? Milyen módon emlékezzünk a bűnösökre, akik maguk is áldozatokká váltak, és hogyan beszéljünk azokról az áldozatokról, akik más tekintetben bűnösök voltak? Hogyan ítéljük meg az események tétlen szemlélőit, akik maguk sem mondhatók bűntelennek?
 
Az e témákat feldolgozó vitára egyaránt várjuk a XX. század történelmével foglalkozó történészeket, valamint múzeumok és intézetek, oktatási és tudományos központok, alapítványok és szövetségek képviselőit. A háromnapos találkozó során a résztvevőknek alkalmuk lesz a többek között a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, A Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet, valamint az UNESCO által szervezett előadásokon, panelbeszélgetéseken és workshopokon részt venni. A szimpóziumon főként olyan kérdésekről lesz szó, mint a holokauszt emlékezete diktatúrában és demokráciában, a totalitárius rezsimek bűneinek emlékezete, vagy a háború különböző megjelenítései és értelmezései a művészetben.

Az idei panelbeszélgetések résztvevői között lesz többek között Martin Pollack osztrák író és újságíró, Anda Rottenberg lengyel művészettörténész, kritikus, művészeti kurátor és publicista, valamint Richard Overy, az Exeteri Egyetem második világháborúval foglalkozó történelemprofesszora. A szimpózium tiszteletbeli védnökségét Ausztria államfője, Heinz Fischer látja el, aki maga is részt vesz az eseményen.

További információ, a részletes program és a jelentkezési lap a www.europeanremembrance.enrs.eu  címen érhetők el. A szimpóziumra április 15-ig lehet regisztrálni. A helyek száma korlátozott.

Az Európa emlékezete szimpózium sorozat 2012 szeptemberében vette kezdetét Gdańskban, a következő alkalmaknak Berlin és Prága adott otthont. 2016-ban a szimpózium Bukarestben kerül megrendezésre.  

Az esemény szervezői:
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
A SED-diktatúrát Feldolgozó Szövetségi Alapítvány
Európai Szolidaritás Központ

Közreműködők:
A Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet
Emlékmű Európa Meggyilkolt Zsidóiért Alapítvány

A szimpózium partnerei:
A Németek Kultúrája és Történelme Közép- és Kelet-Európában Szövetségi Intézet
Bécsi Diplomáciai Akadémia
Magyar Tudományos Akadémia
Humántudományi Intézet (IWM)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.