Pázmaneum Polgári Társulás
Polgármesteri Díjban részesült a Pázmaneum
Külhoni civil szervezetek - 2015. augusztus 24., hétfő 06:26

Dunaszerdahely Város polgármesterének JUDr. Hájos Zoltánnak Polgármesteri Díjában részesült augusztus 20-án Társulásunk, a Pázmaneum Polgári Társulás. Társulásunk a város kulturális fejlődése terén elért kimagasló és aktív munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.


A dunaszerdahelyi Szent István-napi ünnepségen a díjat Dunaszerdahely város polgármesterétől Társulásunk elnöke ThDr. Karaffa János PhD. vette át a Városi Művelődési Központban és köszönte meg az elismerést.
Polgári társulásunk 2005. október 2-án, Szent Őrzőangyalok ünnepén alakult meg felvidéki magyar papok és civilek összefogásával.
A méltatásban többek között elhangzott:
Regnum Marianum Akadémia néven keresztény felnőttképzést indítottak 2007-ben először Egyházgellében, majd Zselízen és Komáromban. 2008 márciusában a Rákóczi Szövetség Esterházy-emlékéremmel tüntette ki a Társulást. Felemelte szavát a 2008-as egyházmegyei szétdarabolás ellen és aláírásokat gyűjtött. 2011-ben Esterházy domborművet avattak Dunaszerdahelyen a Fő utcán, amely Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása Ugyanebben az évben bocsánatkérésre szólították fel az akkori köztársasági elnököt, Ivan Gašparovičot, aki megsértette Esterházy János emlékét, amikor egy lapinterjúban Hitler és a fasizmus hívének minősítette az egykori vezető szlovákiai magyar politikust. 2012-ben Ex-Libris Díjban részesültek, amelyet a Pozsonyi Casinóban vehettek át november 15-én Gubcsi Lajos alapítótól. Az Ex-Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozik. Megalapították Dunaszerdahelyen A Magyar Kultúra Napját és a Trianon gyásznapi gyertyagyújtást. Minden évben felhívják a szülők figyelmét a magyar iskolai beiratkozások kapcsán a helyes döntésre. Karitatív tevékenységet folytatnak, jelenleg a Kárpátaljai magyaroknak tartanak gyűjtést.
A Szent István-napi koszorúzáson Társulásunk nevében Karaffa Attila ügyvezető elnök helyezett el koszorút államalapító királyunk szobránál.
Polgármesteri Díjban részesült még dr. Simon Ferenc, a Sikabonyi Polgári Társulás vezetője és a az Európai borlovagrend Dunaszerdahelyen székelő dél-szlovákiai legátusa.
A Pázmaneum Társulás ezúton is köszöni a papok és világi hívek munkáját, akik bekapcsolódtak és bekapcsolódnak a Társulás munkájába szerte a Felvidéken!

1 csatolt kép
A kitüntetés
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.