Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Prioritások az emberi jogok érvényesítése terén
MÁÉRT - 2016. november 15., kedd 15:02

Az Európai Parlament néppárti frakciójának külügyi munkacsoportja november 15-én Stavros Lambrinidis volt EP-alelnököt, az Európai Unió emberi jogokért felelős különleges képviselőjét látta vendégül, és folytatott vele eszmecserét. A görög politikus bevezető előterjesztésében az EU-nak az emberi jogok védelme és érvényesítése terén vállalt élenjáró szerepét méltatta, és azokat a kihívásokat összegezte, melyek világszerte megoldásra várnak. Rámutatott, hogy az emberi jogok ügye központi szerepet játszik az Unió külpolitikájában, példának okáért a demokratikus értékek védelme, a konfliktusos helyzetek vagy éppen a háborús viszonyok kezelése és a terrorizmus elleni küzdelem területén. Kiterjedt diplomáciai programjának ismertetésekor külön kitért azokra az általa felkeresett országokra, amelyek a legtöbb gondot okozzák az emberi jogok megsértése tekintetében.
A hozzászóló képviselők hangsúlyos módon vetették fel a vallásszabadság biztosításának kérdését, továbbá az olyan, az emberi jogokat lábbal tipró országokban fennálló helyzetet, mint Irán, Oroszország és Kína.
Tőkés László felszólalásában azt szorgalmazta, hogy ne csak nagy általánosságban beszéljünk az emberi jogokról és jogsérelmekről, hanem az Unió és a különleges képviselő ezen belül is emeljen ki olyan prioritásokat, mint amilyenek az üldözött kisebbségek és a népirtásnak kitett keresztények ügye. Mint egy volt kommunista ország kettős – etnikai és vallási – kisebbségi elnyomást szenvedett polgára, az erdélyi képviselő külön is felhívta a figyelmet a világ jelentős részén még ma is fennálló kommunista rezsimekben érvényesülő emberi és közösségi jogfosztás gyakorlatára, mint például Kínában, Észak-Koreában és Kubában. Az európai antikommunista hagyományok szellemében az Uniónak jobban oda kellene figyelnie erre, és – példának okáért – miközben Oroszországgal szemben különleges szigorúsággal lép fel, a kommunista Kína iránt sem kellene fölösleges engedékenységet tanúsítania – mondotta képviselőnk.
Stavros Lambrinidis a hozzászólásokra adott válaszában maga is kiemelt fontosságot tulajdonított a vallásszabadság, illetve az üldözött keresztények védelmének, konkrét módon említve mega közel-keleti és a Kínában élő vallási kisebbségek, illetve keresztények tarthatatlan helyzetét.


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.