Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Érvényben maradt a Tőkés László román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet
MÁÉRT - 2016. november 16., szerda 12:16

Elutasította a bukaresti táblabíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, amelyben a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte –derült ki a kedden este interneten közzétett táblabírósági ítéletből.
Az EP-képviselőtől az érdemrend becsületbíróságának javaslatára Klaus Iohannis román államfő márciusban vonta vissza a Románia Csillaga lovagi fokozatát, amit az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg a huszadik évfordulón. A kitüntetés visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.
Tőkés László – ügyvédje, Kincses Előd korábbi nyilatkozata szerint – a temesvári forradalom szellemének védelmében indított közigazgatási pert Klaus Iohannis államfő és az elnöki rendeletet ellenjegyző Dacian Ciolo? miniszterelnök ellen, az ügynek nem lévén anyagi vonzata. „Meg kell védeni a temesvári népfelkelés történelmi szerepét, hogy ne lehessen semmivé tenni az egykori, '89 decemberi román–magyar történelmi összefogás jelentőségét” – mutatott rá az ügyvéd.
A felperes szerint az elnöki rendelet törvénytelen, mert a kitüntetéseket szabályozó törvény csak két esetben teszi lehetővé egy elismerés visszavonását, és ezek egyike sem áll fenn. Az érdemrendet akkor lehet visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy akkor, ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik a díjra. Tőkés Lászlót azonban nem tettei, hanem egy véleménynyilvánítása miatt büntetik, amelynek szabadságát az alkotmány garantálja – érvelt ügyvédje a múlt heti tárgyaláson.
A román igazságszolgáltatási portálon kedden közzétett végzés szerint a bukaresti táblabíróság megalapozatlannak találta Tőkés László keresetét, amelyben a kitüntetését visszavonó elnöki rendelet eltörlését kérte. Az ítélet nem jogerős, ellene a legfelső bírósághoz lehet fellebbezni a felek kiértesítésétől és az indoklás közzétételétől számított 15 napon belül.
Romániában tucatnyi olyan embernek – köztük a korrupcióért több ízben bebörtönzött Adrian Năstase volt miniszterelnöknek – van a birtokában a Románia Csillaga, akiket köztörvényesekként szabadságvesztésre ítéltek, és akiktől a törvény szerint vissza kellett volna vonni a kitüntetést.
Tőkés László holnap, november 17-én 11 órakor tart sajtótájékoztatót ebben a témában is a nagyváradi parlamenti képviselői irodában. Az MTI-nek már elmondta, hogy mindenképpen megfellebbezi a Bukaresti Ítélőtábla döntését.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.