Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Erős parlamenti képviseletet az erdélyi magyarságnak
MÁÉRT - 2016. november 29., kedd 14:35

Kelemen Hunor szövetségi elnök ma Kolozsvárott fogadta Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét. A Szövetségi Elnöki Hivatalban a két politikus az erdélyi magyar parlamenti képviselet fontosságáról, és a megvalósult magyar összefogásról beszélt.
„2016-ban néhány jelentős változás történt az RMDSZ politikájában, elsősorban a közképviseleti munka megközelítése változott. 2014 óta dolgozunk azon, hogy megvalósuljon az erdélyi magyar összefogás, ez most 2016-ban látszik a legjobban: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt közös listán indul a december 11-i parlamenti választásokon. Az összefogás egy országos választás esetén abból az erkölcsi felismerésből született, hogy nekünk mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy közös fellépéssel szolgáljuk a magyar érdeket, a közérdeket, a közjót” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón.
Az RMDSZ elnöke nagyon fontosnak nevezte azt, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség az RMDSZ és az MPP közös listáját támogatja. „Nagyon fontos számunkra ez a háttér-támogatás. Mi, Kárpát-medencei magyar közösségek akkor tudunk sikeresek lenni, ha egy irányba lépünk, cselekszünk. Most minden adott ahhoz, hogy erős képviseletet tudjunk biztosítani: akár a programunkat nézem, akár a jelöltjeinket, akik révén több mint 55 százalékkal megújul a Szövetség parlamenti frakciója. December 11-én mutassuk meg, hogy közösségi létünk alapja szilárd most 2016-ban, és az marad a továbbiakban is. Csak így lehet ebben a változó világban a magyar érdeket képviselni és érvényesíteni a törvényhozáson keresztül” – jelentette ki Kelemen Hunor.
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke elmondta: az RMDSZ székházában tett látogatásának szimbolikus üzenete van, az erdélyi látogatásával összhangban. „Azzal a céllal jöttünk – és az itt töltött három nap után eredményesnek mondanám az ittlétünket –, hogy próbáljunk a magyar összefogás mellett érvelni, az itteni választókat arra ösztökélni, hogy minél többen vegyenek részt december 11-én a választásokon” – jelentette ki. Úgy véli, minden választás legalább négy esztendőre dönt egy közösség sorsáról, a mostani romániai választások jelentősége pedig még nagyobb. Kövér László hangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar kisebbség a jogait érvényesíthesse, megvédhesse azoktól a kísérletektől, amelyek ezeknek a korlátozására irányulnak, vagy, hogy bővíthesse ezeket a jogokat, potenciális román partnerekkel együttműködve, az szükséges, hogy a bukaresti parlamentben minél nagyobb létszámú frakcióval rendelkezzen. „Ehhez pedig az kellett, hogy a romániai magyar közélet szereplői képesek legyenek asztalhoz ülni egymással, kompromisszumokat kidolgozni és elfogadni. Néhány napos szerepvállalásom a kampányban nemcsak azt a támogatást fejezi ki, amit a jelenlegi magyar kormány mögött álló politikai többség, a Fidesz és a KDNP szövetsége ad ehhez az együttműködéshez, hanem a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként is támogattam ezt az együttműködést” – szögezte le az elnök. Hozzátette: a magyarországi politikusok is reménykedve figyelik a december 11-i választásokat, és abban reménykednek, hogy a román-magyar államközi kapcsolatokban is változás állhat be, ennek az előmozdításában pedig számítanak a leendő bukaresti parlamentben helyet foglaló magyar képviselet tagjaira.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.