Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ listája az egyetlen, amely a magyarokat képviseli – kiértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Kolozs megyei jelöltek
MÁÉRT - 2016. december 7., szerda 14:04

Az RMDSZ két Kolozs megyei parlamenti képviselőjelöltje, Hegedüs Csilla, Csoma Botond és László Attila szenátorjelölt, valamint Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke tartott szerda reggel kampányzáró sajtótájékoztatót Kolozsvár bejáratánál.
Csoma Botond elmondta, a helyszínválasztás nem véletlen: „itt állunk Cluj-Napoca bejáratánál. Szeretném azt mondani, hogy Kolozsvár és Klausenburg, de sajnos nem tehetem” – mondta a képviselőjelölt, utalva ezzel a több mint egy évtizede húzódó vitára, amelynek témája a város többnyelvű településnév táblájának kihelyezése. Értékelve a kampányt, Csoma elmondta: rendkívül fontos volt minden jelölt számára a személyes találkozás a szavazókkal, egyaránt a városi és vidéki régiókban.
Az RMDSZ jelöltje szerint továbbra is a nyelvi jogok érvényesítése, a minőségi magyar oktatás biztosítása, valamint a vidékfejlesztés a három legfontosabb ügy jelenleg a térségben.
Hegedüs Csilla elmondása szerint a kampány alatt három dologról győződött meg újra és újra: „tudjuk, mit akarunk, megértettük közösségünk elvárásait, rengeteg feladatunk van és minden lehetséges módon meg fognak próbálni elgáncsolni”- mondta a jelölt, majd hozzátette: egy olyan ember hiányzik ma közülük, aki a legtöbbet tett az elmúlt években a kolozsvári magyarságért. „Ebben az országban minden jótett elnyeri méltó büntetését. Horváth Annát igazságtalanul meghurcolták. Ezekben a pillanatokban dől el, hogy engedik-e, hogy folytassa munkáját, vagy félreállítják”- folytatta Hegedüs, aki egy szintén aktuális, a magyar kisebbséget támadó esemény kapcsán is kifejtette véleményét. Az örökségvédelem elhivatott képviselőjeként beszédében megengedhetetlennek minősítette azt, amit a csíksomlyói búcsúval tettek: „az UNESCO történetében példa nem volt arra, hogy egy ország ne védje meg saját előterjesztését. Éppen ezért követeltük a kulturális miniszter lemondását.” Szerinte ez az eset is bizonyítja, hogy Bukarestben csak a magyar emberek fognak kiállni a magyar kisebbség ügyeiért, ezért ott kell lennünk, ahol a döntések születnek. „Ezért is kell elmenni vasárnap szavazni!” – nyomatékosított.
László Attila szenátorjelölt a sajtótájékoztató helyszíne kapcsán - amely az 1940-es határ Kolozsvár bejáratánál - elmondta, az obeliszktől jobbra az emberek visszakaphatták földjeiket, míg tőle balra a jogos tulajdonosok még mindig várnak. A jelölt szerint a birtokviszonyok rendezését is csak Bukarestben lehet megoldani. A kampányt értékelve a szenátorjelölt elmondta, arra törekednek jelölttársaival és az RMDSZ-el közösen, hogy mindenki problémáját felgörgessék, és megoldást keressenek rá. A parlamentben a városi embertől a vidéki fiatalokig, az iskolás gyermekektől a nyugdíjasokig mindenkit képviselni fognak.
Az elmúlt időszak számadatiról Antal Géza megyei ügyvezető elmondta: „közel 50 ezer embert szólítottunk meg, a jelöltjeink és az önkéntesek segítségével több mint 150 ezer tájékoztató és mozgósító anyagot juttattunk el a családokhoz.”
Majd kiemelte a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalót, amely szerint: egyetlen magyar lista lesz a két szavazólapon, a négyes pozícióban szereplő RMDSZ lista az egyetlen, amely a magyarokat képviseli.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.