Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Nem ígérnek pozitív változásokat a romániai parlamenti választások
MÁÉRT - 2016. december 7., szerda 14:07

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a küszöbön álló romániai parlamenti választások tárgyában tartott sajtótájékoztatót a nagyváradi EP-irodában december 7-én.
Elöljáróban mélységes csalódását fejezte ki az iránt, hogy a magyarországi politika több jeles képviselője – az RMDSZ által félrevezetve – óvatlanul és kritikátlanul a teljesnek nem mondható „magyar összefogás” mellett korteskedik ezekben a napokban, átvéve és visszhangozva azokat a fél- és részigazságokat, amelyekre a Verestóy-párt és az általa bekebelezett Magyar Polgári Párt a kampányát felépítette. Kövér László országgyűlési elnök például korábbi önmagát cáfolva közösködött erdélyi kortesútján az RMDSZ és az MPP kétes hírű vezéreivel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig fölöslegesen riogatja az erdélyi magyarságot, hiszen a sajátos román választási törvénynek köszönhetően ezúttal nincs veszélyben a parlamenti jelenlétünk.
Kiadott nyilatkozatában az EMNT elnöke így fogalmaz: „Az RMDSZ nem más, mint a romániai MSZP. Választási hazugságkampánya posztkommunista politikai módszertanára vall. Az erdélyi nemzeti oldalt megosztva – az MPP-t bekebelezve és az Erdélyi Magyar Néppártot kitaszítva – román állami segédlettel és finanszírozással él és uralkodik. Elszabadult korteshadjáratában a »magyar képviselet« sorsdöntő fontosságával és elvesztésének a veszélyével riogat, miközben a »Lex UDMR« alternatív választási küszöbje által parlamenti tagsága eleve biztosított. Közhelyes megállapítás, hogy a választások alkalmával a román fél minden esetben notórius módon előhúzza a »magyar kártyát«. Ez esetben viszont legalább ennyire igaz, hogy pártpolitikai céljai elérése végett az RMDSZ a »román kártyát” alkalmazza. Minden valóságtartalmuk ellenére erről szól a magyar sérelmek intenzív bevetése. Ezzel kapcsolatban egy román kommentátor joggal állapítja meg, hogy »a magyar politikusok tökéletesen elrománosodtak«”.
Ami az általános politikai helyzetet illeti, Tőkés László kifejtette: „Az Európai Unió meghatározó fontosságú országaiban, valamint az Egyesült Államokban egyre erősödő lázadás van kibontakozóban a hatalmat jó ideje birtokló, önmagát lejáratott balliberális és opportunista politikai elittel szemben. A Colectiv-tűzeset alkalmával kirobbant népharag az egész romániai politikai osztály és posztkommunista berendezkedés azonnali leváltását követelte. Furcsa fintora a sorsnak, hogy a felfokozott nemzetközi és hazai elégedetlenség körülményei között a többszörösen levizsgázott román politikai elit a küszöbön álló parlamenti választásokon ismét újrázásra készül, a közvélemény-kutatások pedig egyenesen a csontja velejéig korrupt utódkommunista Szociáldemokrata Párt választási győzelmét jósolják. A választáson induló román pártok jelöltlistáinak személyi összetétele is híven jelzi a bukott rezsim áldatlan folytonosságát. A Közpolitikai Intézet (JPP) frissen közzétett jelentése szerint a jelenleg hivatalban lévő parlamenti képviselőknek csaknem a fele újrázna: 55% a szociáldemokraták (PSD, 47% a nemzeti liberálisok (PNL), 78% a liberális demokraták (ALDE) és 60% az RMDSZ színeiben. Üdítő kivételt jelent ebben a tekintetben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) újdonsült pártja.”
Az EMNT elnöke ismételten kiemelte: a visszarendeződési jelenség alól az RMDSZ sem képez kivételt. „Nem igaz tehát, hogy egy egyeduralmi pozícióban lévő magyar párt jelöltlistáinak kínálata érdemben a megújulás irányában mutatna. A hetedik mandátumukat követően is újrázni készülő Verestóy Attila szenátor és Márton Árpád képviselő lejáratódott személye állításunkat jól példázza. Mint ahogyan a bihari Szabó Ödön és Biró Rozália újraindítása is a régi korrupt irányvonal túlélési szándékát tanúsítja, félve őrzött mentelmi joguk biztosításával” – emlékeztetett Tőkés László, kiemelve: „A romániai népfelkelés közelgő évfordulóján, abban játszott élenjáró szerepe okán erdélyi magyarságunknak ragaszkodnia  kell a szabadság és a demokrácia értékeihez. Az elmúlt két és fél évtizedben az RMDSZ gyakorlatilag elárulta a saját programjában meghirdetett közösségi önrendelkezés ügyét – ezért a hisztérikusan hangoztatott »románveszélyen« alapuló választási kampánya teljességgel hiteltelen.”
Újságírói kérdésre válaszolva Tőkés László újfent a december 11-i választásokat illető dilemmáit öntötte szavakba. Bár csak egy magyar párt vesz részt a megmérettetésen, ez a párt már sokszor mérettetett meg és találtatott könnyűnek. Az erdélyi magyarság mostanra kialakult helyzete és a magyar képviselet végletes meggyengülése miatt elsősorban az RMDSZ-t terheli a felelősség – vélte, rámutatva: „egyházaink és magyar közösségünk még csak hallgatólagosan sem engedheti meg, hogy a templom és iskola Reményik Sándor-i eszményét az RMDSZ-párt olcsó szavazatszerző céljai szolgálatába alacsonyítsa”. Ő maga elmegy ugyan szavazni vasárnap, hiszen a jelenléti aránnyal erőt lehet felmutatni, ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ki-ki szavazzon meggyőződése, lelkiismerete szerint. De jó lelkiismerettel aligha lehet a Maros, a Bihar vagy pedig a Hargita megyei „magyar” listára szavazni annak tudatában, ahogy azt az opportunista, megújulásra és megigazulásra képtelen RMDSZ összeállította.
Az EMNT elnöke végezetül rámutatott: az 1989-ben elkezdett, de megbicsaklott rendszerváltást és államreformot folytatni kell, a kiteljesedésig. „Ahogy Magyarországon a Fidesz-KDNP példásan következetes a demokratikus rendszerváltozás folytatásában, vagy éppen az MSZP és a Jobbik iránti viszonyulásában, hasonló következetességet kell nekünk is tanúsítanunk az RMDSZ és az MPP, illetve kettőjük politikai paktuma irányában” – szögezte le.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.