Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: valótlanságot állít a minisztérium, Románia eredményei romlottak a PISA- jelentésben
MÁÉRT - 2016. december 7., szerda 16:10

„A frissen publikált PISA-jelentés kapcsán az oktatási teljesítmény javulására helyezi a hangsúlyt az Oktatási Minisztérium diadalittas közleménye. A valóság ezzel szemben az, hogy a 14-15-16 éves diákok matematikai, szövegértési és természettudományokkal kapcsolatos készségeit felmérő nemzetközi teszten Románia a 2012-es eredményekhez képest mindhárom területen rontott, így ezzel a teljesítménnyel továbbra is a legrosszabb a régióban, egyedül Moldovát előzzük meg, még Bulgária is előttünk van.” – adott hangot felháborodásának szerda délután Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt, az RMDSZ oktatásügyi szakembere.
Szerinte különösen aggasztó – és ezt a közlemény is elismeri – hogy a romániai tanulók közel háromnegyede (73,6%) nem, vagy éppen csak eléri az ismeretek minimális szintjét, és alig 0,7% teljesít kiemelkedően. Mindezért nem elsősorban a tanulók és a pedagógusok hibásak, hanem a rosszul felépített, jelenlegi oktatási rendszer – véli a szakpolitikus.
„A minisztériumnak nem az a dolga, hogy megszépítse a valóságot, hanem az, hogy szembenézzen vele. Mindez ismételten megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, amikor programunkban az oktatás fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt” – mondta, majd emlékeztetett: az oktatás minőségi fejlesztése, a minőség forradalma folyamatos erőfeszítést igényel – különben csökken a versenyképesség, nem tudunk lépést tartani az új technológiákkal és csökken az ország, a közösség megtartó képessége is.
„Az RMDSZ ezért tartja fontosnak, programjában ezért kezeli kiemelt helyen a minőségi, gyermekközpontú oktatás feltételeinek megteremtését. Ezért  kell eltörölni a házi feladatot, ezért kell kevesebb legyen a tananyag, erősebb a szakoktatás, ezért kell több figyelmet kapjanak gyermekeink és nagyobb megbecsülést tanáraink.” – nyomatékosított Szabó Ödön.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.