Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb fontos tisztségekre nevezték ki Jankovics Róbertet
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 11:03

A horvát szábor képviselőjeként Jankovics Róbert lett a horvát parlament és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnöke, valamint őt nevezték ki egyhangúlag a zágrábi kormány múlt heti ülésén a nemzeti kisebbségek operatív programját kidolgozó munkacsoport tagjává.
 
Újabb rangos és fontos tisztségekre nevezték ki Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét a múlt héten.
Mint azt korábban megírtuk, Jankovics Róbertet képviselőtársai a nemzeti kisebbségek frakciójának alelnökévé választották, a szábor egyhangúlag őt nevezte ki a szábor költségvetési és a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó bizottságába, valamint a természeti csapások által okozott károk felmérésével foglalkozó szakbizottság tagjává.
A parlament illetékes bizottságának múlt heti ülésén pedig Jankovics Róbertet egyhangúlag kinevezték a horvát szábor és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnökévé. (A magyar Országgyűlés részéről a társelnök már korábbról Firtl Mátyás képviselő.)
A horvát kormány miniszterei múlt heti ülésükön Jankovics képviselőt a nemzeti kisebbségek operatív programját kidolgozó munkacsoportba is beválasztotta.
- Mindkét tisztséget elsősorban a magyarságunknak szóló elismerésként könyvelem el. Az összetett magyar-horvát viszony idején a két országgyűlés baráti tagozata most fontosabbnak tűnik, mint a korábbi években volt, így erre igyekszem majd minél több időt szánni. Biztos vagyok benne, hogy Firtl Mátyás társelnökkel jól együtt fogunk működni, és remélem, hogy a következő időszakban sor kerülhet a „jobb időkre váró”, a horvát-magyar barátságról szóló nyilatkozat elfogadására is mindkét parlament részéről. Ami a nemzeti kisebbségek operatív programjainak kidolgozására létrehozott kormánytestületet illeti, ez szerepel a kormányprogramban, és örülök neki, hogy az Andrej Plenković vezette kabinet betartotta a megbeszélteket, és még az idén elkészülhetnek a programok minden nemzeti kisebbségre lebontva. Mindez azt bizonyítja, hogy rendkívül komoly és felelős kormányunk van, amely bennünket, nemzeti kisebbségi képviselőket is komoly és fontos partnerként kezel – nyilatkozta Jankovics Róbert parlamenti képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.