Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Húsz éve alakult meg a HMDK Isztria megyei egyesülete
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 11:07

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alapszervezeteinek nagy része Baranya és Szlavónia területén működik, de több egyesületük a tömbtől távolabb, a szórványban tevékenykedik. Ezek egyike a HMDK Isztria megyei egyesülete, amely az elsők között alakult meg a tagszervezeteik közül.
Lőcsei József, az Isztria megyei magyar egyesület elnöke a megalakulásuk 20. évfordulóján rendezett ünnepségen elmondta, két évtizede a kulturális értékek közvetítése és a magyar közösség megtartásának a szándéka vezérelte őket.
- Céljaink azóta sem változtak. Folyamatos működésünk titka a közösség erejében rejlik. Külön hangsúlyt fektetünk a hagyományápoló tevékenységekre, hogy mindenki érezze annak nemzetmegtartó és magyarságtudat-formáló erejét – mondta Lőcsei József, aki hozzátette azt is, fontos a szerepük az értékek átörökítésében is. Rendszeresen magyar rendezvényeket tartanak, elsősorban nemzeti ünnepeink alkalmával, ám a legnagyobb és leglátogatottabb általuk szervezett esemény a Pólai Magyar Hét, amellyel a magyar kultúrát és hagyományokat népszerűsítik az Isztriai-félszigeten.
A HMDK számára fontos, hogy a kis közösségekben élő magyarok megőrizzék identitásukat, a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, így a legínségesebb időkben is igyekezett támogatni a pulai székhelyű HMDK-szervezetet. - Jól tudjuk, hogy sokkal nehezebb a dolguk, mint a drávaszögieknek, hiszen nem magyar többségű közösségekben élnek, nem tudják mindennapjaikban megélni magyarságukat. Ezért különösen fontos számunkra ez az egyesület, amely az egyik utolsó mentsvára a szórványban élő magyarságnak. Így a továbbiakban is számíthatnak szervezetünk támogatására – üzente Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a szervezetnek

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.