Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hegedüs Csilla: nem lehetünk közömbösek szellemi és épített örökségünk iránt
MÁÉRT - 2016. december 8., csütörtök 11:07

A Kisebbségek napja alkalmából Erdélyi kastélyok – hidak közösségek és kultúrák közt címmel szervezett konferenciát a Pont csoport Kolozsváron. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezést ismertette.
A kezdetben szórványban élő diákok számára létrehozott program, amelynek fontos célja volt, hogy olyan közösségi találkozási tereket hozzon létre, ahol találkozhatnak a magyar diákok, időközben egy Erdély-szintű kezdeményezéssé nőtte ki magát. Bebizonyosodott, hogy a diákok érdeklődéssel és odaadással viszonyulnak épített örökségünkhöz, csupán arra van szükség, hogy az ő fantáziájukra bízzuk, hogy miként is szeretnék népszerűsíteni mindezeket. Rajtuk keresztül pedig a szülőket is sikerült elérni, akikben szintén jobban tudatosodott a műemlékek megőrzésének fontossága.
A programot Kolozsváron a múlt tanévtől rendezik meg, így idén már a második kiadáshoz érkezett. A város magyar tannyelvű iskoláiból ezúttal 13 lelkes csapat fogadott örökbe 13 műemléket – ismertette a képviselőjelölt, a Szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. „Ők már tudják, hogy nem szabad hagynunk ezeréves múltunk bizonyítékainak lerombolását. Végignézzük, ahogy eltűntetik nemzeti identitásunk alapjait vagy megállítjuk a rombolást? Ezért szükséges, hogy ott legyünk Bukarestben, mert máskülönben nem tudjuk elkerülni, hogy megismétlődjön az, ami Csíksomlyó esetében történt, ezt pedig nem szeretnénk” – mondta el Hegedüs Csilla.
A közönség soraiból érkező kérdésre elmondta: a kulturális miniszter és államtitkár hat év munkáját vette semmibe az UNESCO december 1-jei ülésén, amikor elgáncsolta a Csíksomlyói Búcsú felterjesztését, amelyen közel száz erdélyi magyar szakember dolgozott. Ezért követeli az RMDSZ a kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását a felháborító megkülönböztetés miatt. „Nem hiszek az államtitkárnak és a miniszternek, amikor azt állítják, hogy újra felterjesztik Csíksomlyót erre a listára. Nem hiszem, hogy a megszabott határidőig, jövő év március 31-ig elvégzik a szükséges munkát. Ebben az esetben is csak 2019-ben tárgyalná az UNESCO a felvételt” – mondta a képviselőjelölt, majd leszögezte: „azok a személyek, akik nem voltak hajlandóak egy percnyi erőfeszítést tenni a múlt heti ülésen Csíksomlyóért, biztosan nem fognak több hónapnyi munkát kifejteni az erdélyi magyar kulturális örökség védelméért. Bebizonyították, hogy nem érdekli őket, hogy Romániának nem kell egy keresztény búcsú a szellemi kulturális örökségi listára, inkább szembemennek az ország 96 százalékának óhajával, hiszen az állampolgárok ekkora arányának fontos a gyermekek vallásos nevelése.”
Összegzésként kiemelte: ez az eset is azt bizonyítja, hogy a magyar emberek csak magyar emberekre számíthatnak. „December 11-én meg kell mutatnunk az erőnket. A többségnek látnia kell, hogy velünk is kell számolnia, és miután hadjáratot indítottak a magyar vezetők és intézmények ellen, nem tűrjük, hogy a kulturális értékeinket is semmibe vegyék. Vasárnap ki kell állnunk az erdélyi magyar kulturális örökség mellett, különben nem lesz, amit gyermekeinkre hagynunk” – tette hozzá a Kolozs megyei képviselőjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.