Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hegedüs Csilla az 5. Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra Díjátadón: a kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet – ha nem bővül, és nem gazdagodik, akkor elpusztul
MÁÉRT - 2017. január 23., hétfő 11:45

„Közösségünk számára az erdélyi magyar kortárs kultúra egyenértékű az emberi léttel. Ez a garanciája annak, hogy itthon, Erdélyben tudunk újat teremteni. Ez identitásunk alapja, amely elválaszt, de ugyanakkor összeköt, ahogy évszázadokon át tette a világgal. Mert az a nép, amely képes újat teremteni, él, és megmarad” – fogalmazott január 22-i ünnepi beszédében Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a magyar kultúra napja alkalmából, az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra Díjátadón évente díjazza azokat a művészeket, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak.
Ünnepi gondolataiban az ügyvezető alelnök rámutatott: fontosnak tartja, hogy az erdélyi magyar emberek megtanulják észrevenni azt a világot, amely körülöttük napról napra teremtődik, hogy odafigyeljenek azokra, akiknek ez köszönhető. „Ma tisztelettel adózunk mindazoknak, akik a múltban értékeket teremtettek, azoknak, akik a mai napig éltetik hagyományainkat. Ez erdélyi magyar identitásunk egyik legfontosabb alapja. De ha a világunk itt megállna, ha nem tudunk újabb és újabb értéket teremteni, akkor nincs jövőnk Erdélyben, csak múltunk. A kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet. Ha nem bővül, nem gazdagodik, akkor elpusztul” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, aki szerint kultúrájától egy közösség sem fosztható meg, hiszen az folyamatosan reflektál a társadalomra, görbe tükröt állít elé, és akkor, amikor az eltévedni készül, visszatereli a helyes útra. „Ez a legerősebb fegyverünk, az erdélyi társadalom szócsöve a legnehezebb időkben – amelyet akárhányszor megpróbáltak megcsorbítani, mindig élesebbé vált. A kultúra a társadalom legharsányabb bírája, nekünk, politikusoknak pedig a legkeményebb kritikusunk, és ez így van rendjén. A művészet egy állandó zsűri az erdélyi magyar közösség életében” – nyomatékosított felszólalásában.
Kiemelte: egy közösség akkor, amikor kiosztja díjait, olyan művészek munkáját segíti, akik valóban maradandót tudnak alkotni. „Az, hogy ma így összegyűltünk, az, amiért ma összegyűltünk, a folytonosságot, a megújuló, élni akaró, alkotó, értéket teremtő közösség képét vetítik elénk, olyan közösségét, ahol vannak művészek, akik a szabadság érzetét adják, akik rádöbbentenek arra, hogy a világunk más, mint ahogy azt mi nap mint nap látjuk magunk körül. Több és szabadabb annál” – értékelte.
Hegedüs Csilla úgy gondolja, hogy a kortárs művészek gyakran – az egyénnel ellentétben – eltérő módon látják a világot: „rádöbbentenek arra, hogy milyen kicsik, de arra is, hogy milyen nagyok vagyunk. Nekünk, politikusoknak gyakran a leegyszerűsített, kézzelfogható valóságok kellenek. Ezért meg kell hallanunk azoknak a szavát, akik alkotnak, és oda kell figyelnünk rá akkor is, amikor görbe tükröt tartanak elénk. Az a dolgunk, hogy támogassuk őket, mert ők azok, akik az értékeket megteremtik. Nekünk, a mának, és gyermekeinknek, a holnapnak. Azokat az értékeket, amelyeket nem vehet már el tőlünk senki” – tette hozzá.
Összegzésként kiemelte: azok, akik alkotnak, napról napra újra megteremtik az erdélyi magyar identitást, újragondolják, újraértelmezik azt. Mindezt pedig úgy teszik, hogy újabb és újabb ablakokat nyitnak a világra – nem elszigetelnek, hanem megmutatják a világnak, hogy egy szabad, értékeket teremtő közösség az erdélyi magyar közösség: „a mai díjazottjaink miatt bízunk magunkban, bízunk Erdélyben, abban a bölcsőben, ahol mai napig értékeket teremtünk.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.