Magyar Polgári Párt
Románia távol áll attól, hogy modellértékű jogegyenlőségről beszéljünk!
MÁÉRT - 2017. január 26., csütörtök 10:22

Tiltakozás Klaus Johanni államfő strasbourgi kijelentései ellen.


Klaus Johannis úrnak,
Románia elnökének
 
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén Ön modell értékűnek nevezte a romániai kisebbségvédelmet.
Az erdélyi magyar közösség tagjaként ennek a kijelentésének valóságtartalmával nem tudok egyetérteni. Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárként gyakran kerülök olyan helyzetbe, amely azt sugallja, mi magyarok csak másodrendű polgárai lehetünk ennek az országnak. A hátrányos megkülönböztetés mindennapos az adminisztrációban vagy az oktatási intézmények terén, hogy csak a legkiemelkedőbb példákat említsem. Önnel ellentétben Elnök úr, úgy vélem, hogy pusztán az a tény, hogy valaki német nemzetiségű román állampolgárként köztársasági elnök lehet, még nem a teljeskörű jogegyenlőség bizonyítéka.
Parlamenti képviselőként és a Magyar Polgári Párt elnökeként emlékeztetni szeretném, hogy az erdélyi magyarok döntő többsége azzal a reménnyel szavazott bizalmat Önnek, hogy véget vet a tolvajlás, a hazugság és a nemzeti megalázás rendszerének Romániában. Azért szavaztak Önre, mert abban bíztak, hogy az Ön vezetésével Románia betartja az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat történelmi ígéretet, abban bíztak, hogy az Ön vezetése alatt Romániában egyenlő méltósággal élhető élet jár a magyarság számára is.
 
Elnök Úr,
Mi, erdélyi magyarok a becsülettel végzett munka, a tisztesség és a nemzeti tisztelet Romániájában akarunk élni. Ezzel szemben nap, mint nap ennek ellenkezőjét tapasztaljuk. Azt tapasztaljuk, hogy nemzeti jelképeink használatában akadályoznak és megaláznak. Azt tapasztaljuk, hogy egyházaink 27 esztendő alatt a harmadát sem kapták vissza annak a közösségi vagyonnak, amelyet annak idején a kommunista román politika néhány év alatt ellopott tőlük. Azt tapasztaljuk, hogy amit nagy nehezen közösségeink mégis visszakaptak, azt napjainkban ismét el akarják lopni tőlük. Azt tapasztaljuk, hogy a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása után a Marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működését lehetetlenítik el. Ezt a kérdést Ön bagatellizálva, csupán egy adminisztratív hibának minősítette. Amennyiben ez így van, kérem Elnök urat, hasson oda, hogy a kérdés mielőbb a magyar közösség szempontjából megnyugtatóan rendeződjön, mert így jelképesen is tehetnénk egy apró, de megspórolhatatlan lépést a valós modellértékűség irányba. Addig viszont, ameddig ez a modellértékűség megvalósul, minden hasonló kijelentése ellen tiltakoznunk kell!
 
Tisztelettel,
 
Biró Zsolt,
a Magyar Polgári Párt elnöke
 
 
Marosvásárhely, 2017. január 25.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.