Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Közmeghallgatás az EP-ben az emberjogi bűnök elszámoltathatóságáról
MÁÉRT - 2017. január 26., csütörtök 12:07

2017. január 25-én a büntetlenség elleni küzdelemről és a nem állami szereplők által elkövetett, emberi jogokat sértő bűncselekmények elszámoltathatóságáról tartott közmeghallgatást az unió törvényhozásának Emberi Jogok Albizottsága (DROI). Andrew Clapham nemzetközi jogot oktató genfi professzor, Mark Kersten torontói kutató és Stéphanie Maupas francia újságíró összefoglaló tájékoztatást nyújtottak az elszámoltathatóságról, valamint a nemzetközi közösségnek, különös tekintettel az Európai Uniónak ezen a téren tett erőfeszítéseiről. A szakértők a nemzetközi elszámoltathatóságról szóló elméleti vita központi kérdéseit ismertették, és a fennálló jogi szabályozások keretében az ún. Iszlám Állammal (ISIS) szembeni gyakorlati lépések megtételét szorgalmazták, a legsúlyosabb bűntények elkövetőinek felelősségre vonása érdekében.
A rendezvényen Laura Passoni belgiumi fiatalasszony (képünkön) is részt vett, akit 2014-ben az ISIS behálózott, majd kiskorú gyermekével Szíriába csábított, ahol utólag döbbent rá arra, hogy egy brutális terrorszervezet csapdájába került, melynek fogságából csak rendkívüli erőfeszítések árán volt képes megszökni. Hazájába visszatérve erkölcsi kötelességének tartja, hogy megismertesse a világgal, a kísértéseknek kitett nyugati fiatalokkal az Iszlám Állam valódi arcát, ezáltal védelmezve őket attól, hogy az ő sanyarú sorsára jussanak.
Az elhangzó felszólalások rendjén Tőkés László erdélyi EP-képviselő mindenekelőtt aziránt érdeklődött, hogy egy mai belgiumi fiatal egyáltalán miként juthat el odáig, hogy szélsőséges dzsihadisták társaságába kerüljön, és hogy azok behálózhassák. Ez a romániai vagy magyarországi keresztény ifjúság körében szinte elképzelhetetlen volna. Erdélyi képviselőnk jogi viszonylatban viszont azt javasolta, hogy amiként a nácik felelősségre vonásával a nürnbergi törvényszék, a balkáni háborúban elkövetett az iszlám terrorizmus kirívó, emberiség elleni bűncselekményeinek a megítélését is egy önálló büntetőbíróság hatáskörébe kellene utalni.
Az Európai Parlament 2014–2019-es ciklusa most elkezdődött második felének legelején, ezen a héten az egyes szakbizottságok új vezetőségét is megválasztották. Az emberi jogi bizottság élére Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselő került, a négy alelnöki tisztség egyikébe pedig Tőkés Lászlót ismét visszaválasztották.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.