Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Háromszéken találkoztak a székelyföldi önkormányzatis nők
MÁÉRT - 2017. március 20., hétfő 08:39

Tartalmas és eredményes volt a március 17–18. között Árkoson megszervezett Székelyföldi önkormányzati képviselőnők és nőszervezetek találkozója, amelyen közel 70 önkormányzati tanácsos hölgy, képviselő és alpolgármester vett részt Kovászna, Hargita és Maros megyéből.
Az RMDSZ és a Nőszervezet képviselőinek politikai beszámolója mellett a résztvevők hasznos előadásokat hallhattak az önkormányzati költségvetés összeállításáról Kovászna Megye Tanácsának gazdasági igazgatójától, Veres Jánostól, a közigazgatási kommunikációról, a településkép kialakításáról dr. Székely Kinga egyetemi tanártól, nyilvános megjelenésről és beszédről pedig Forró Gyöngyvér kommunikációs tanácsadótól, de sor került beszélgetésre a nőszervezetek elmúlt négy éves tapasztalatairól és az idei tervekről is.
 
Székelyföldön példaértékű a nőszervezet munkája
 
A kétnapos képzés megnyitóján Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta: házigazdaként fontosnak tartották, hogy egy olyan hiánypótló képzést szervezzenek a tanácsos nőknek, amely által segíthetik munkájukat. „A hétvégi konferencia célja, hogy megismerjük egymást, segítsük egymást és tanuljunk egymástól. A Kovászna, Hargita és Maros megyében tanácsosi mandátumot nyert hölgyeknek még az önkormányzati kampányban ígéretet tettünk arra, hogy támogatni fogjuk őket, és lehetőséget adunk a szakmai találkozókra. Örülök, hogy a hölgyek nyitottak a hiánypótló rendezvény iránt, amelyet a jövőben rendszeressé szeretnénk tenni.”
Lőrincz Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének székelyföldi alelnöke szerint: „a négyéves mandátum elején most van az az időszak, amikor érdemben tudunk segíteni a nőknek. Régiós találkozókat szervezünk, amelyek célja többek között az együttműködés erősítése, a közép-erdélyi rendezvény után ez alkalommal a székelyföldi hölgyekkel találkozunk. A tavaly novemberben megszervezett Székelyföldi nő ma konferenciára visszacsatolás ez a mostani találkozó, hiszen az akkor parlamenti képviselőjelölt hölgyek terveikről beszéltek, ma már „gyakorló” képviselőkként beszélhetnek tapasztalataikról. Az önkormányzati tanácsosokként dolgozó nők pedig megfogalmazhatják az önkormányzati munkájuk során felmerülő elvárásaikat, ötleteiket.”
„Nagy a lelkesedés és tenni akarás a nőszervezetben. A székelyföldi nőszervezetek szilárd magot jelentenek, mert ahhoz, hogy egy közösséget megtartsunk, következetesnek és keménynek kell lennünk. A munkánkban benne van a lelkünk. Feladatunk, hogy egymást erősítsük és építsük” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke a szervezet munkájának értékeléseként, amelynek eredményességét támasztja alá az országszerte működő 23 területi/megyei szervezet és 240 helyi szervezet. A Szövetség és a Nőszervezet célkitűzése, hogy választ adjon a helyi közösségek igényeire. Ami a döntéshozatalban való részvételt illeti, jelentős előrelépés történt a hölgyek részvételi arányának tekintetében az elmúlt mandátumhoz képest. Az idei programok kapcsán elmondta, folytatják a Húsvéti zsongás és a Mosolygó karácsony rendezvényeiket, amely utóbbival 38 ezer emberhez jutott el a nőszervezet. Továbbá megszervezik a Sikeres nők iskoláját is, az egyházak nőszövetségeivel a találkozókat és félévenként a romániai magyar politikai alakulatok közötti találkozókra is rendszeresen sor kerül.
Az eseményen jelen volt az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke, Hegedüs Csilla is, aki megköszönte a nők munkáját. Kiemelte, Székelyföld és a székelyföldi nőszervezetek minden előrejelzést überelve, hihetetlenül jól dolgoztak az elmúlt években. Az eredmények őket igazolják. „Székelyföld példáját fogjuk követni! Az RMDSZ azt szeretné, hogy bővüljön a szakemberek palettája és mi ebben derekasan helyt szeretnénk állni” – fogalmazott az alelnök. Hozzátette: a parlamentben a legutóbbi választások óta nagyobb a nők képviseletének az aránya, éppen ezért és a jó szakembereiknek köszönhetően olyan problémákról kezdtek el beszélni, amelyekre eddig nem volt lehetőség.
 
NEEEM – az erdélyi magyar társadalom ügye
 
A két napos rendezvény során többször fontos szerepet kapott a március 8-án, az RMDSZ Nőszervezete által elindított NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom bemutatása, fontosságának tudatosítása, amely országszerte nagy támogatottságnak és érdeklődésnek örvend. A kampány célja, hogy a nők merjék felvállalni, és beszéljenek az ellenük elkövetett erőszakos cselekedetekről, és ismerjék meg jogaikat, valamint, csökkenteni a nők elleni erőszak jelenlétét. A kampányban helyi és megyei nőszervezeteket, civil szervezeteket, családorvosokat is bevonnak, illetve fontosnak tartják, hogy az iskolákba is eljussanak, hiszen a felnövekvő nemzedéket is érzékenyíteni kell a téma iránt.
Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a nőszervezet alelnöknője elmondta, nagyon komoly akcióról van szó. „Most láttuk időszerűnek, hogy elindítsuk ezt a figyelemfelkeltő kampányt, annál is inkább, hogy az Európai Unióban a 2017-es év a nők elleni erőszak éve. A kampányunk több pilléren alapszik: rendezvények szervezése, szakemberek felkeresése és bevonása, valamint törvénymódosítás. Rendkívül fontos, hogy a nők elleni erőszak nem lehet magányügy, beszélnünk kell róla, hiszen ez az erdélyi magyar társadalom ügye.”
 
A nőket oda kell engedni a döntéshozatalhoz
 
A nőszervezet képviselői, a női önkormányzatisok a találkozón a szebbik nem hangsúlyosabb jelenlétét szorgalmazták a döntéshozatalban, megfogalmazódott az igény, hogy a szervezeten belüli tisztséget betöltők egyharmada legyen nő. Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a téma kapcsán elmondta: „nem a kvótákban hiszek, hanem a nőkben.” Az elnök támogatásáról biztosította a jelenlevőket a tekintetben, hogy a nők előbbre kerüljenek a döntéshozatalban. „A szemléletváltásban partner vagyok. A nők nem kevesebbek, mint a férfiak, mások és másként is gondolkodnak, mint a férfiak. A társadalomtudósok is bebizonyították, hogy a nők által létrehozott laza kapcsolatok stabilizálják a társadalmat. A nők és a fiatalok változtatják meg a közgondolkodást minden társadalomban, fontos az általuk képviselt szemléletmód” – fogalmazott a megyevezető.
Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke támogatja a nőszervezetet, fontosnak tartja a nők politikai szerepvállalását. Véleménye szerint nemcsak szervezeten belüli, hanem társadalmi probléma is, hogy nehezen fogadják el azt, hogy a nők is tudnak és akarnak politizálni. „Új dolog a Szövetségen belül, hogy a nők összefogtak és együtt dolgoznak. Ahol öt nő van, és túl tudják tenni magukat a problémákon, az jóval eredményesebb kiállást eredményez, mint a férfiaknál. Ha az RMDSZ-t meg akarjuk erősíteni, elsősorban azokat a személyeket kell megerősítenünk, akik tudnak dönteni. Ha egy modern, ütőképes szervezet akarunk lenni, erőforrást, támogatást kell adnunk azoknak, akik dolgozni akarnak a szervezetben, és ebben a nőknek fontos szerepük kell legyen, hiszen példaértékű a munkatempójuk, a kitartásuk és a tudásuk. A nőket oda kell engedni a döntéshozatalhoz.”
 
A rendezvény végén a jelenlevők első kézből ismerhették meg a parlamenti munka, a törvényalkotás folyamatát a Brassó megyei parlamenti képviselő, Ambrus Izabella és Csép Éva Andrea Maros megyei képviselő tapasztalatai alapján.
A székelyföldi területi és megyei nőszervezetek vezetői ismertették idei terveiket, programjaikat. Zárásként a székelyföldi önkormányzati képviselő nők és nőszervezeti vezetők leszögezték: támogatják egy mobil mammográfiás szűrőállomás beszerzését, amely nagymértékben elősegítené a szebbik nem esetében oly gyakori betegség, a mellrák kialakulásának megelőzését.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.