Pázmaneum Polgári Társulás
A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2017. március 20., hétfő 13:59

A Magyar Megmaradásért Polgári Társulás és a Pázmaneum Társulás megemlékezést szervez a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, 2017. április 12-én, a Városi Sport- és Szabadidőközpontban található Kitelepítettek emlékművénél 17:30 órakor.
A megemlékezésen beszédet mond Dunajszky Géza, író, történész, a Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társaság elnöke.
A koszorúzás után 18:30 órai kezdettel kerül sor Dunajszky Géza: Titkok nyomában című könyvének bemutatására Vermes-villában. Az elhallgatott pozsonyligetfalusi tömegmészárlás történetét feldolgozó könyv a helyszínen megvásárolható majd.
A kitelepített magyarokat szállító első szerelvény 1947. április 12-én, az utolsó 1949. június 5-én indult, e két időpont között szinte naponta vitték a kijelölt családokat ingóságaikkal együtt Magyarországra.
A magyar Országgyűlés 2012. december 3-ai határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarokról, valamint azt is, hogy támogatja a kitelepítéssel kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését. Az Országgyűlés emellett kifejezte nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.