Magyar Polgári Párt
Teljes nemzeti szabadságot ígértek 1918-ban Gyulafehérváron, ez az autonómia garantálását jelenti!
MÁÉRT - 2017. március 25., szombat 10:26

 
Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma
 
 
A Kárpát-medence 21. századi nemzetállamainak nemcsak a területükön élő etnikai többség, hanem az etnikai kisebbség nemzeti identitását is védeniük és erősíteniük kell, mert csak így tudnak egymással valóban együttműködni, és így érvényesíteni az állampolgáraik érdekeit az esetleges globális gazdasági, pénzügyi vagy társadalmi ellenérdekekkel szemben – hangoztatatta Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén.
Az ülésen részt vett Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint a szomszédos országokkal kapcsolatos nehéz ügyeket csak úgy lehet megoldani, ha közös bizalmat alakítunk ki.
A Magyar Polgári Párt elnöke hozzászólalásában méltatta a romániai választások alkalmával megvalósuló összefogást, melynek eredményeként jelentősen növekedett a magyar szavazatok száma, ezáltal lehetővé vált az erdélyi magyarság arányos képviselete mind az önkormányzatok, mind a törvényhozás terén. Biró Zsolt kiemelte, az előttünk álló időszakban, Romániában várhatóan egyre nagyobb szerepet kap az 1918-as egyesülésre való emlékév előkészítése, ez a kérdés viszont a magyarok szempontjából csakis annyit jelenthet, hogy még hangsúlyosabban kéri a december 1-ei gyulafehérvári nyilatkozatba foglaltak érvényre juttatását, azaz a minden együttélő nemzeti közösség számára ígért „teljes nemzeti szabadság” megvalósítását. A teljes nemzeti szabadságról pedig csakis akkor beszélhetünk, ha érvényt szerzünk a kulturális autonómiának és Székelyföld területi autonómiájának egyaránt. A pártelnök külön kitért a marosvásárhelyi római-katolikus líceum helyzetére, úgy vélte aggasztó, hogy ebben a kérdésben is a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik, miközben itt egy adminisztratív kérdést kell megoldani.
Az ülés zárónyilatkozat elfogadásával zárult.
 
Budapest, 2017. március 24.
MPP Sajtóiroda

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.