Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A zágrábi Ady Kör székházának a problémájáról tárgyaltak
MÁÉRT - 2017. április 6., csütörtök 10:50

Múlt hét csütörtökön Goran Marić miniszterrel tárgyalt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, hogy a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör székházának rendezetlen jogi helyzetére tartós megoldást találjanak. A megbeszélésen részt vett Ranogajec Komor Mária, az érintett szervezet elnöke is.

A Kultúrkört 1932-ben alapította 64 vajdasági egyetemi hallgató. Az egyesület életében voltak könnyebb és nehezebb időszakok is, de ennyi idő elteltével is sikeresen működnek. Legnagyobb problémájuk az, hogy székházuk jogi státusát még nem tudták rendezni.
- Az egyik legnagyobb múlttal rendelkező horvátországi magyar egyesület jelenlegi székháza állami tulajdonban van, ezeknek az ingatlanoknak a kezelésével megbízott hivatal (DUUDI) viszont nem hosszabbította meg az Ady Körrel az irodahasználati szerződést. Ezt a hivatalt a mostani kormány minisztériummá „avanzsálta”, ezért is volt fontos, hogy az illetékes miniszterrel tárgyalóasztalhoz üljünk, és végre tartós megoldást találjunk a rendezetlen jogi helyzetre. Ez a probléma egyébként a nemrég megtartott horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülésének a jegyzőkönyvébe is bekerült. Erre hivatkozva léptünk most. Miniszter úr határozott ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy gyorsan és hatékonyan fognak eljárni az ügyben - nyilatkozta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.
Ranogajec Komor Mária, az egyesület elnöke elmondta, hogy több mint tíz éve működnek ebben a helyiségben. A terem nagyon rossz állapotban volt, és amikor beköltöztek, nagy ráfordítások árán sikerült a saját szükségleteiknek megfelelően kialakítani, ahol az elmúlt években számos összejövetelt és rendezvényt tartottak. Nagyon szeretnék, ha megoldódnának a székhelyükkel kapcsolatos problémák.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.