Pro Cultura Subcarpathica
Itt Magyarul Is mozgalom Kárpátalján
Külhoni civil szervezetek - 2013. november 18., hétfő 19:24

A magyar nyelv napján, november 13-án tartották meg az Itt Magyarul Is (IMI) mozgalom  bemutatkozó rendezvényét,  illetve a mozgalom logóját ábrázoló matricák hivatalos átadását.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Farkasné Bőcs Judit, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, dr. Mélykuti Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II.RF KMF) elnök asszonya, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke, Tóth Tibor, a felvidéki Fontos vagy! Polgári Szövetség egyik alapító tagja, az Itt Magyarul Is mozgalom honlapjának fejlesztője.
A rendezvényt Orosz Ildikó nyitotta meg, aki a mozgalom eszmei hátteréről beszélt. Mindenkit biztatott, akinek fontos az anyanyelvünk használata – többek között a főiskola hallgatóit –, hogy derítsék fel, regisztrálják Kárpátalja azon helyeit, ahol lehetőségünk van a magyar nyelv használatára.
Tóth Tibor részletesen bemutatta az Itt Magyarul Is program weboldalának működését, használatát.
A honlap tartalmazza Kárpátalja azon intézményeit, vállalkozásait, ahol az ügyfelek magyar nyelven is igénybe vehetik annak szolgáltatásait. Az IMI weblapja felhasználóbarát, átlátható, könnyen kezelhető bárki számára. A szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy saját maguk töltsék fel rá  vállalkozásukat, mely egy adminisztrátori ellenőrzés után megjelenik a honlapon. A vállalkozók az adatbázisban fénykép, logó, weblap által népszerűsíthetik a tevékenységüket ingyenesen. Ezen kívül a mozgalomban részt vehetünk ügyfélként: ha magyar nyelvű szolgáltatásra van szükségünk, lehetőségünk van kulcsszó, kategória vagy helyszín megadásával keresnünk az adatbázisban.
Az ünnepség fénypontja a matricák átadása volt, amelyet azok az „IMI tagok" kaptak meg, akik már csatlakoztak a mozgalomhoz. A matrica az üzletek ablakában hirdeti, hogy: „Itt Magyarul Is lehet, Itt Magyarul Is kell, Itt Magyarul Is tudunk, Itt Magyarul Is fogunk beszélni". A matricákkal együtt díszoklevél is járt azoknak, akik hozzájárultak a magyar nyelv széles körű használatához Kárpátalján.
A rendezvényt Brenzovics László zárta le. Köszönetet mondott mindenkinek, aki mindeddig részt vett a mozgalom megvalósításában, különösképpen a tagoknak, akik csatlakoztak a programhoz. A megmozdulás fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen nem elég, hogy rendelkezünk jogokkal, ezekkel élni is kell.
Bár az adatgyűjtés már március 15-én elindult, még korántsem ért véget, hiszen a mozgalom megalapítóinak célja, hogy Kárpátalja egész területén megjelöljék azokat az intézményeket, szolgáltatásokat, ahol magyarságunk hordozóját, magyar nyelvünket bátran használhatjuk.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.