Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Támogatta az RMDSZ az állami színházakban és operákban dolgozó személyzet azonnali, 20 százalékos fizetésemelését
MÁÉRT - 2017. június 14., szerda 10:23

„Bérezési aránytalanságokat vont maga után az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel év elején a Kulturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó előadóművészi intézményekben, vagyis a színházakban, operákban dolgozó művészeti alkalmazottak fizetését megemelték. Üdvözlendő volt a művészek béremelése, azonban az adminisztratív személyzet, a könyvelőségek dolgozói, a gépkocsivezetők fizetése igen alacsony maradt. Aránytalan volt az is például, hogy a sajtóreferens, akkor is, ha irodavezetői minősége volt, kevesebb pénzt kapott, mint egy alacsonyabb beosztású, de a színpadi, művészeti munkát segítő alkalmazott. 2018 januárjától az egységes bértörvény értelmében minden állami alkalmazottnak 25%-al nő az alapfizetése, de a fent említett személyeknek a ma elfogadott módosítás nélkül továbbra is aránytalanul lett volna megállapítva a bérezése. A ma elfogadott törvénytervezet már mostantól előír egy 20 százalékos fizetésemelést nekik, és az új bért veszi figyelembe a januári emeléskor is ” – nyilatkozta Csép Andrea Éva RMDSZ-es képviselő, a parlament alsóháza munkaügyi bizottságának tagja azt követően, hogy a képviselőház döntőházként szavazta meg a 99/2016-os sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény-tervezetet. A Maros megyei képviselő hozzátette: „több száz magyar ember béréről beszélünk, hiszen ez a törvény-tervezet érinti például a marosvásárhelyi magyar színház, vagy az egyetlen romániai magyar opera alkalmazottait is.”
A törvény-tervezet más állami intézményekben dolgozó alkalmazottak bérét is emeli, így például 30%-os fizetésemelést ír elő az állami könyvtárak és múzeumok alkalmazottainak, és 20%-os emelést a Mezőgazdasági és Fejlesztési Minisztérium, illetve az Ifjúsági és Sport Minisztérium alárendeltségébe tartozó állami intézmények alkalmazottainak, akik az év elején jóváhagyott fizetésemelésben nem részesültek.
A ma elfogadott törvény-tervezet a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után három nappal lép érvénybe. Ezt követően kaphatnak az alkalmazottak emelt fizetést.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.