Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete
Magyar katonai emlékhely Macedóniában
Külhoni civil szervezetek - 2013. december 1., vasárnap 17:08

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete Magyarország szkopjei külképviseletével közösen november hatodikán a Prilep városi katonai temetőben felavatta az ott eltemetett, az I. világháborúban elesett magyar származású  katonák emlékére emelt táblát.

Az eseményen a Teleház tagsága mellett munkatársaival jelen volt Bencze József, Magyarország macedóniai nagykövete és Magyarország védelmi minisztériumának  képviselője is.

Ezzel az eseménnyel végéhez ért az az egyéves  projekt, amelyet a Teleház tagsága,  a KÜM által “Külhoni  Magyar  katonai  emlékhelyek felkutatása, létesítése  és karbantartása” néven kiírt pályázat kereteiben  elnyert 1.000.000 Ft  összegű támogatásával  valósított meg. 

A pályázat keretében a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének munkacsoportja összesen hat olyan helyszínt  kutatott fel Macedóniában, amelyeken a történelmi adatok szerint az I. világháború során az Osztrák-Magyar Monarchia katonai egységei harcoltak, melyek soraiban voltak magyar származású katonák is.

Ezeket a helyszíneket részletesen fel is térképezték. A felkutatottak között a munkacsoport három olyan helyszínt talált, amelyeken nagy valószínűséggel lehetségesek magyar katonai maradványok. Közülük az egyik éppen a Prilep városban elhelyezkedő katonai temető, az emléktábla-avatás színhelye, a másik kettő pedig a Debresta falu melletti volt katonai temető és a Szkopje városi temető katolikus tömegsíremléke.

A november hatodikai eseménynek  jó sajtóvisszhangja is volt Macedóniában, több napilap és TV csatorna is részletesen beszámolt róla, amelyekben részletesen közölték Bencze József nagykövetnek a projektre vonatkozó  kijelentéseit. 


 

1 csatolt kép
Prilepi katonai temeto
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.